Home / TEMA DANA / SAD SPREMNE ZA VOJNU INTERVENCIJU U VENECUELI, DA “ZAUSTAVE NEREDE”

SAD SPREMNE ZA VOJNU INTERVENCIJU U VENECUELI, DA “ZAUSTAVE NEREDE”

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da su SAD spremne da preduzmu vojnu intervenciju kako bi zaustavile aktuelne nerede u Venecueli.

“Vojna akcija je moguća. Ukoliko se to traži, SAD će to učiniti”, rekao je Pompeo za Foks biznis, prenosi Rojters.

Ipak, dodao je on, SAD su pre za mirnu tranziciju moći u Venecueli nego za vojnu akciju.

Moskva negira Vašington: Maduro nije hteo da beži

Rusko ministarstvo spoljnih poslova negira tvrdnje Vašingtona da je Moskva ubedila venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura da ne beži zbog protesta u zemlji.

Takve navode rusko ministarstvo je označilo kao “deo rata informacijama”.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da je Maduro bio spreman da ode iz zemlje u utorak ujutro posle poziva opozicionog lidera Huana Gvaida na pobunu, ali da je odustao posle intervencije Rusije, prenela je agencija Rojters.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je britanskog agenciji da je Pompeova izjava deo “informativnog rata”.

Gvaido je juče pozvao građane na pobunu koja će, kako je rekao, biti poslednja faza u svrgavanju predsednika Madura.

Posle toga je na ulicama Karakasa došlo do sukoba Gvaidovih pristalica s pristalicama Madura i pripadnika bezbednosnih snaga, a više desetina ljudi je povređeno i zbrinuto u bolnicama.

Gvaido je pozvao građane da i danas izađu na ulice, dok je Maduro sinoć izjavio da je propao plan “male grupe” Gvaidovih sledbenika.

Gvaido se u januaru proglasio za privremenog predsednika zemlje i tada je dobio podršku SAD i još 50 zemalja, dok Madura takođe podržava veliki broj zemalja, uključujući Rusiju i Kinu.

Oglasili se Maduro i Gvaido, jedan s nepoznate lokacije, drugi okružen vojskom

Nakon sukoba na ulicama Karakasa, u kojima je povređena 71 osoba, obratili su se i predsednik Venecuele Nikolas Maduro i lider opozicije Huan Gvaido.

Gvaido se s nepoznate lokacije obratio svojim simpatizerima.

“Danas Maduro nema podršku vojske”, tvrdi Gvaido u dvoipominutnom video-snimku nastalom na nepoznatoj lokaciji.

“Prvog maja nastavljamo borbu na ulicama cele zemlje”, rekao je Gvaido.

Dodao je da ovo što se događa nije vojni udar, nego “miroljubljiva pobuna” protiv tirana koji se boji da pokaže svoje lice narodu Venecuele.

Dodao je i kako stanovnici Venecuele sada imaju šansu da izbore svoju budućnost.

“Cela Venecuela mora biti na ulicama”, zaključio je.

Nakon što se na internetu pojavilo obraćanje Gvaida, javio se i Maduro.

On je, prenosi Gardijan, kazao kako je puč poražen.

Maduro se tokom obraćanja okružio političarima i vojnim licima. Rekao je da je Gvaidoov pokušaj puča poražen i zatražio aplauz za, kako je kazao, hrabru vojsku.

Rekao je i da se Venecuela nikad neće predati “imperijalističkim silama”.

Maduro je u podužem govoru kao jednog od glavnih pokretača puča imenovao Leopolda Lopesa, kog je nazvao fašistom. Rekao je da je urota otkrivena u 4:15 sati ujutro. Dodao je kako su pojedini osumnjičeni već ispitani.

“Ovo ne može proći nekažnjeno. Svi oni koji su umešani moraju se predati”, rekao je Maduro.

Vlada je, kaže Maduro, imala “čelične živce” i sprovela je efikasnu akciju.

Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino Lopes upozorio je da će vojska pribeći sili ako bude potrebno pošto su objavljeni snimci kako se opozicione pristalice kreću prema predsedničkoj palati u Karakasu, javlja Raša Tudej.

“Svako ko nasilno dođe do predsedničke palate Miraflores nasilno će biti i poražen”, rekao je Padrino u televizijskom obraćanju koje je, kako navodi RT, svojevrsno upozorenje masi koja se uputila ka palati.

On je takođe rekao da opozicionog lidera Huana Gvaida, koji je pozvao vojsku na pobunu i rušenje predsednika Nikolasa Madura, smatra odgovornim za svaku eventualnu smrt na ulicama, istovremeno optuživši protivnike vlade da “žele krvoproliće”.

Međutim, šef venecuelanske obaveštajne službe SEBIN Manuel Rikardo Kristofer Figuera oglasio se pismom, čija autentičnost nije potvrđena, a u kojem navodi da je oduvek bio lojalan Maduru, ali da je sada došlo vreme da se “zemlja ponovo izgradi”.

Kako je istakao, korupcija je postala toliko rasprostranjena da je “mnogi visokorangirani službenici praktikuju kao da je sport”.

Maduro se, do sada, suzdržavao da pritvori Gvaida, ali u utorak je rekao da je glavni tužilac Venecuele naložio trojici zamenika da istraže pobunu i da je obećao da će biti “krivičnih prijava”.

U svom obraćanju Maduro je, u jednom trenutku, upitao: “Šta žele, vojnu bitku? Da li to koristi Venecueli, demokratiji, miru?”

Podsetimo, u utorak ujutro po lokalnom vremenu, odnosno oko podneva po našem, Huan Gvaido putem Tvitera pozvao je na svrgavanje Nikolasa Madura. Nakon toga usledio je haos u Karakasu.

Gvaido se u januaru proglasio za privremenog predsednika zemlje i tada je dobio podršku SAD i još 50 zemalja, dok Madura takođe podržava veliki broj zemalja, uključujući Rusiju i Kinu.

(B92,Tanjug)

Check Also

UDARNO: KINA NAJAVILA DA JE SPREMNA DA IZVEDE PREVENTIVNI NUKLEARNI UDAR NA SJEDINJENE DRŽAVE!

Po prvi put, vlasti NR Kine objavile su svoju spremnost da izvedu preventivni nuklearni udar …