Home / TEMA DANA / „Sada se pokušava uraditi ono što se nije uspjelo 2012-te kada se neredi i paljevine sa ulica Federacije BiH nisu uspjeli prenijeti u Srpsku, situacija je vrlo opasna i za Srbiju!“

„Sada se pokušava uraditi ono što se nije uspjelo 2012-te kada se neredi i paljevine sa ulica Federacije BiH nisu uspjeli prenijeti u Srpsku, situacija je vrlo opasna i za Srbiju!“

LAZANSKIVojno-politički analitičar Miroslav Lazanski rekao je Srni da nerede u Republici Srpskoj spremaju oni kojima smeta prisustvo Rusije na Balkanu i koji smatraju da je predsjednik Republike Milorad Dodik najveća smetnja da se ukine Srpska, obesmisli Dejtonski mirovni sporazum i stvori unitarna BiH.

Lazanski kaže da su scenaristi nemira u Republici Srpskoj oni koji vide Srpsku kao ekspozituru neke vrste ruske prisutnosti na Balkanu, te da je zvanični stav određenih centara moći to da treba smaći Dodika kao najveću smetnju da se ukine Republika Srpska, da Dejtonski mirovni sporazum treba razvodniti i obismisliti je.

On je ukazao da se u Republici Srpskoj sada pokušava uraditi ono što nije uspjelo 2012. godine kada se neredi i paljevine sa ulica Federacije BiH nisu uspjeli prenijeti u Srpsku, da je očigledno da je Srpska izložena frontalnom udaru, te upozorio da je destabilizacija Republike Srpske opasnost i za Srbiju.

„Žalosno je što su glavni izvođači tih radova političari iz Republike Srpske koji su izgubili izbore. Izbori se dobijaju glasovima ljudi, a ne na ulicama. Ne znam čemu to vodi. Naprosto me fascinira stav tih političara u Republici Srpskoj koji su izgubili izbore. Umesto da se usredsrede na nove izbore, oni žele vlast prekim putem“, ističe Lazanski.

On smatra da bi policije Srbije i Republike Srpske na mitinge opozicije i vlasti 14. maja u Banjaluci trebalo da odreaguju kao kada je riječ o velikim manifestacijama i da poseban naglasak stave na kontrolu ekstremnih grupa, a građani Srpske trebalo bi da u najvećoj mjeri ostanu u kućama.

„Građani Republike Srpske imaju dovoljno razloga da jednostavno ne izlaze ni na kakve proteste. Bolje je da ostanu kući. Parlament je mesto u kome treba da se rešavaju problemi, a ne ulica“, napomenuo je Lazanski u izjavi Srni.

On ističe da pojedini zapadni političari otvoreno ponavljaju da „posao na Balkanu nije završen“, te da ne treba zaboraviti da je znatan dio administracije SAD naslijeđen iz vremena Bila Klintona.

Lazanski kaže i da se zapadni centri moći nikada ne zaustavljaju u svojim namjerama, a ako privremeno i zastanu u ostvarenju tih namjera i neprestanog pritiska na Srpsku to samo znači da pripremaju nešto novo.

„Pokušavaju da ukinu Dejton mimo volje onih koji su potpisali Dejtonski mirovni sporazum i onih koji se taj sporazum najviše tiče, a to su građani Republike Srpske. Ako se ide na ličnost Milorada Dodika i na to da se Srpska svede na banjalučki kanton i stalno ponavlja da je BiH, koja je ustanovljena Dejtonskim mirovnim sporazumom, nefunkcionalna, onda je jasno šta se dešava“, upozorio je Lazanski.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …