Home / TEMA DANA / SCENARIO ZA RUŠENJE TRAMPA I UVOD U GRAĐANSKI RAT?! ŠTA STOJI IZA MASOVNE INVAZIJE MIGRANATA NA SAD…?

SCENARIO ZA RUŠENJE TRAMPA I UVOD U GRAĐANSKI RAT?! ŠTA STOJI IZA MASOVNE INVAZIJE MIGRANATA NA SAD…?

Šef obaveštajne službe Gvatemale Mario Duarte, upozorio je da karavane migranata koji idu u SAD orkestriraju politički operativci koji žele da “naoružaju one koji su im potrebni”.

“Ovo nije bio spontani događaj. Bilo je dobro planirano. Bilo je dobro organizovano“, rekao je Duarte na događaju čiji je domaćin bio Centar za slobodno društvo u Nacionalnom press klubu.

On je rekao da su različite obaveštajne, policijske i vojne agencije pronašle dokaze da je karavan iz Hondurasa, koji je u jednom trenutku sadržavao oko 40.000 migranata, organizovan unapred.

Honduras je 5. oktobra pozvao građane da se pridruže „masovnoj migraciji u Sjedinjene Države“, rekao je on. „Otkrili smo logističku pripremu širom Gvatemale i Meksika, da bismo mogli sve te ljude dovesti na južnu granicu SAD-a.“

On je rekao da je glavna organizacija koja stoji iza karavana nevladina organizacija bazirana u Čikagu, pod nazivom „Pueblos Sin Fronteras“, koju predvodi organizator i pastor Emma Lozano, a Bartolo Fuentes, aktivista iz Hondurasa, je bio glavni vođa karavana na terenu, i da je prethodno došao u Gvatemalu da izvidi i pošalje novac na mesta gde bi migranti mogli da ostanu, dok su se kretali kroz Gvatemalu prema Meksiku.

Duarte je rekao da je grupa povezana sa međunarodnim nevladinim organizacijama kao što je „Okfam“.

On je takođe izneo detalje o taktici koju je karavan koristio u Gvatemali.

“Imali smo veliki, ogromni kontingent policajaca koji su štitili našu granicu. Nažalost, ove grupe migranata stavile su žene, starije osobe i decu u prve redove, i počele da guraju i pritiskaju policiju ”, rekao je on.

„Nismo čak mogli ni koristiti suzavac … jer bi mogao nauditi maloj deci.“

„To je postala neodrživa situacija. Deca su bila pritisnuta o ogradu. Neki od njih su se već zapravo gušili zbog svih pritisaka koji su stajali iza njih. Dakle, morali smo da povučemo naše policijske snage, i dozvolimo tim migrantima da idu kroz našu granicu ”, rekao je on.

Duarte je rekao da je Gvatemala poslušala poziv Sjedinjenih Država da pokuša zaustaviti karavane da dođu do američke granice. On je rekao da su postavili 12 različitih barikada na putu ka Meksiku, kako bi odložili migrante.

„Kroz taj rad smo identifikovali ukupno deset operativnih lidera sa karavanom, kao i više od 100 migranata sa Bliskog istoka koji su putovali karavanom.“

„Takođe smo presreli ukupno 126 stranaca sa posebnim interesom iz trećih zemalja i sa mogućim vezama sa islamskim ekstremistima.“

Duarte je upozorio da još jedna velika grupa migranata koji dolaze iz različitih zemalja Afrike, Azije i Bliskog istoka, kao i sa Kube, ide u SAD.

„Njihova namera je da naprave karavan od 30.000 ljudi da idu sve do Centralne Amerike, Meksika i dođu do otvorene granice SAD“, rekao je on.

Duarte je ocenio da se migranti koriste kao pijuni da se destabilizuju SAD i partneri u regionu.

„Nemojmo izgubiti pravi kapacitet analize. Karavani migranata nisu spontani. Oni se politički orkestriraju i dobro finansiraju sa specifičnim političkim ciljem. ”

(Srpskidnevnik.com)

Check Also

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog …