Home / TEMA DANA / ŠEŠELJ UZDRMAO JAVNOST: SRBIJA FINANSIRA ANTISRPSKO DELOVANJE, ALBANIZACIJU SRBIJE I PREDAJU KOSOVA SA 30 MILIONA EVRA (VIDEO)

ŠEŠELJ UZDRMAO JAVNOST: SRBIJA FINANSIRA ANTISRPSKO DELOVANJE, ALBANIZACIJU SRBIJE I PREDAJU KOSOVA SA 30 MILIONA EVRA (VIDEO)

Tokom Šeste sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne Skupštine Srbije se vodila veoma žustra rasprava između narodnog poslanika Srpske radikalne stranke (SRS), Aleksandra Šešalja i ministra finansija u Vladi Srbije, Siniše Malog, u vezi finansiranja nevladinih organizacija u Srbiji koje propagiraju nezavisno Kosovo.

„Više je stvari, što se tiče budžeta, za koje zaista nema opravdanja. Ono što je besmislica jeste finansiranje iz budžeta Srbije nevladinih organizacija koje su u Srbiji, dakle, ono što se naziva civilno društvo ili kako već, koje se u Srbiji bave politikom i usmerene su na antisrpsko delovanje.

Tako, Kancelarija za ljudska i manjinska prava, gde je planirano 0,3 milijarde dinara, dakle, 300 miliona evra. Kancelarija obavlja poslove koji se odnose na praćenje i izveštavanje o stanju ljudskih i manjinskih prava, primenu međunarodnih sporazuma, kao i finansiranje aktivnosti Udruženja na unapređenju ljudskih i manjinskih prava. Sredstva će se najvećim delom realizovati kao dotacije nevladinim organizacijama.

Podsetiću vas, gospodine ministre, koje su to nevladine organizacije. To su: Fond za humanitarno pravo, Nataša Kandić, dakle, Helsinški odbor za ljudska prava, Sonja Biserko, Kuća ljudskih prava, Fond za otvoreno društvo, građanske inicijative i svi ostali.

Šta je glavna tema tih nevladinih organizacija? Nezavisnost Kosova, Srbi su krvnici, najveći zločinci, možda čak i u istoriji, ali na Balkanu i ovde sasvim sigurno, tzv. genocid u Srebrenici, Srbi su sami sebe napali u Republici Srpskoj Krajini, na Kosovu, u BiH, Srbi su najveći agresori i najveći zločinci i Srbi su zaslužili da budu bombardovani.

Da ne pričamo o nezavisnosti Kosova, da ne pričamo o festivalu „Mirdita“, koje te nevladine organizacije u centru Beograda organizuju. Dakle, promocija kosovske kulture u centru Beograda plaćena na posredan način iz budžeta Srbije, zato što na ovim konkursima novac se taj opredeljuje isključivo tim nevladinim organizacijama. Dakle, Srbija finansira promociju kosovske kulture u Beogradu kroz festival „Mirdita“, posredno.

Još nešto, tamo su bili prisutni i gradski odbornici SNS, nakarada i Tasovac. Oni su gradski odbornici, oni su bili tamo kao podrška tom projektu. Dakle, mi plaćamo one koji su već finansirani iz inostranstva, naravno mnogo više neto što ih Srbija plaća, da ovde posle šire takve stvari o Srbiji i našem narodu. Videli smo i pre neki dan oko onoga u Vukovaru, Žene u crnom i ostali. To se plaća. Zašto? Niko ne zna. Šta se to plaća, zašto je potrebno sa Srbija plaća tim nevladinim organizacijama? Možda se traži neka vrsta podrške od njih na taj način. To su isto radili i žuti.”

Nakon izlaganja Aleksandra Šešelja za reč se javio i ministar Siniša Mali koji je između ostalog, u svom odgovoru pomenutom narodnom poslaniku rekao:

„Ako sam dobro razumeo, stav koji smo čuli je protiv pomaganja civilnom društvu, organizacijama civilnog društva. Po pitanju Kancelarije za ljudska i manjinska prava, dakle, taj novac ide u unapređenje položaja nacionalnih manjina i na praćenje primene međunarodnih obaveza i sprovođenje antidiskriminacionih politika. Mislim da je to novac koji je usmeren u dobru svrhu.

Drago mi je što je novac koji je opredeljen ovim organizacijama ili ovoj oblasti, sad naravno kad se sprovede odgovarajuća procedura postoje organizacije koje taj novac koriste, ali po tom pitanju ne vidim zbog čega ne bismo unapređivali položaj nacionalnih manjina. To je jedna od politika Vlade Republike Srbije.

Ne znam zbog čega ne bismo sprovodili antidikriminacione politike. Dakle, to je jedna tekovina savremenog društva za koju se borimo, dakle, protiv diskriminacije, za više tolerancije, protiv bilo koje vrste diskriminacije u našem društvu. Tu se možda ne slažemo sa vama, ali to je politika od koje nećemo odustati. Hvala puno.”

A kako je dalje tekla rasprava između narodnog poslanika Aleksandra Šešelja i ministra finansija Siniše Malog, pogledajte u video prilogu gore, pa sami o svemu donesite sud.

(Srbin.info)

Check Also

UDARNO: RUSIJA ĆE UĆI U VOJNI KONFLIKT SA NATO I UKRAJINOM U SLUČAJU OFANZIVE NA DONBAS

Rusija je uputila upozorenje Zapadu i Kijevu – napad na Donbas biće povod za oštru …