Home / TEMA DANA / Skoplje pred teškom odlukom: Opet izneveriti Srbe ili izdati saveznike

Skoplje pred teškom odlukom: Opet izneveriti Srbe ili izdati saveznike

Kom makedonskom premijeru verovati, onom koji se konfrontira sa Srbijom ili onom koji je hvali na sva usta. I koliko su za odnose dve države bitni njegovi koalicioni partneri Albanci.

zaev

Promenu retorike makedonskog premijera Zorana Zaeva u odnosu na Srbiju, prema mišljenju Stefana Surlića sa Fakulteta političkih nauka, treba posmatrati u kontekstu sveobuhvatne politike pomirenja u kojoj on pokušava da predstavi Makedoniju kao nekonfliktnu zemlju koja će rešiti sve sporove sa zemljama u regionu i samim tim steći legitimitet da nastavi sa procesom EU integracija i da finalizuje članstvo u NATO-u.

Volimo sve, kažite da smo dobri

Za razliku od perioda kad je Srbiju nazivao nacionalističkom, a njenog tadašnjeg premijera a sad predsednika Aleksandra Vučića nacionalistom, Zaev u poslednje vreme ističe da su Srbi i Makedonci bliski narodi, da građani dveju zemalja žele dobru saradnju, da Srbija nije imala loše namere prema Makedoniji, i da su i predsednik Srbije i nova premijerka i ministar spoljnih poslova prijatelji Makedonije.

Makedonija ima mnogo veći spor sa Grčkom, konstatuje Surlić, ali su i zahlađeni odnosi koji su postojali između Makedonije i Srbije u regionalnom kontekstu za Zaeva predstavljali problem, pa on pomirljivom politikom želi da predstavi Makedoniju kao zemlju koja će rešiti i izgladiti problem sa svim zemljama u regionu sa kojima ima određeni spor.

Zaev često sam sebe demantuje, kaže s druge strane Aleksandar Mitevski, direktor makedonskog Centra za istraživanje i analize. Novi premijer je, dodaje Mitevski za Sputnjik, u Makedoniji poznat po tome što jedno kaže ujutro, pa onda promeni stav uveče.

Eventualno glasanje o prijemu Kosova u Unesko koje se očekuje na jesen ove godine može, prema rezonu Stefana Surlića, uzrokovati neke vrste političkog sukoba na unutrašnjem planu u Makedoniji, pošto je Zaev u koaliciji sa albanskim strankama.

„I predsednik Vučić je izjavio da će videti na delu taj pomirljiv ton Makedonije i da li će ona zaista podržati stav Srbije. Budući da se to pitanje direktno odnosi na Kosovo, mislim da će albanske stranke iskoristiti neko svoje prvo i ucene ali i zahlađenja odnosa sa Zaevim ukoliko on bude isključivo držao stranu Beograda i Srbije“, prognozira Surlić.

Građani naklonjeni Srbiji, a vlast

Čak i da Zaev uradi nešto pozitivno u odnosima sa Srbijom, Aleksandar Mitevski ne smatra da će to revoltirati Albance.

„Zato što to nije prirodna koalicija već koalicija sastavljena u centrima moći sa jedinim ciljem da se smeni Gruevski. Ne vidim da Albanci u Makedoniji imaju neke principe i da se drže tih principa, pa da imaju razlog da se svađaju sa Zaevim“, rezonuje Mitevski.

Na prošlom glasanju u Unesku, podseća Mitevski, ambasador Makedonije koji je glasao za prijem Kosova bio je Albanac koji je danas deo koalicije sa Zaevim.

„Glasao je suprotno strategiji Makedonije, odnosno njenog Ministarstva spoljnih poslova. Taj isti čovek i danas određuje politiku Makedonije i prema Kosovu i prema Srbiji. Ne verujem da će Zaev da održi reč i da će da glasa protiv Kosova“, tvrdi Mitevski.

Nedavno su u Makedoniji objavljena istraživanja koja se tiču stavova građana o tome ko su najveći saveznici i najmanji neprijatelji ove države u regionu, pa Stefan Surlić sugeriše da i to treba uzeti u obzir jer su najpozitivniji stavovi bili usmereni prema Srbiji.

„Tako da i na tragu toga šta smatra većina građana Makedonije treba posmatrati ponašanje premijera Zaeva, budući da u regionu verovatno u Srbiji vidi jednog od jačih partnera koji nema otvorene sukobe i sporove sa Makedonijom“, zaključuje Surlić.

(Sputnik)

Check Also

NOGO: AKO VAS KRIMINALCI NAPADNU BAGEROM, ČEKIĆEM IMATE PRAVO DA IH UBIJETE! (VIDEO)

Političar Srđan Nogo najavio je da narod više neće dolaziti goloruk na proteste nakon što …