Home / TEMA DANA / Skupština Vojvodine: Usvojena Deklaracija o potrebi izmene Ustava Srbije ili donošenja novog!

Skupština Vojvodine: Usvojena Deklaracija o potrebi izmene Ustava Srbije ili donošenja novog!

Skupština Vojvodine danas je, posle troipočasovne rasprave, većinom glasova donela Deklaraciju o potrebi pokretanja postupka izmene Ustava Republike Srbije ili donošenja novog.

Od 104 prisutna poslanika pokrajinskog parlamenta – za taj dokument glasalo je njih 64, protiv je bilo 33 a nije bilo uzdržanih.

Inicijativa za tu deklaraciju potekla je iz LSV, a predlog tog dokumenta podnela su 64 poslanika LSV, DS i NDS-a.

Među potpisnicima inicijative nije bilo odbornika vladajućeg Saveza vojvođanskih Mađara čiji je lider Ištvan Pastor. Ova stranka je najavila da neće učestvovati u glasanju dok su opozicione stranke najavile da neće podržati dokument.

Promena Ustava Srbije je neophodna, ali oko toga kako treba da izgleda Vojvodina u tom dokumentu nema zajedničkog stava stranaka u Skupštini Vojvodine.

Dokument je još jednom potvrdio da je vladajuća koalicija – koju čini Pajtićeva Demokratska stranka, Tadićeva Nova demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i SVM – podeljena.

Pastor je čak ocenio: „Mislim da je ova deklaracija u dnevnopolitičke namene, mislim da ova tema ne bi smela da se koristi u ovakve svrhe, tekst je sastavljen nedovoljno stručno, i mislim da ova deklaracija nanosi štetu a ne korist autonomiji Vojvodine“, rekao je Pastor.

Predsedik odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine, Branislav Bogaroški, naglasio je da tekst deklaracije ne definiše ništa detaljno, samo želi da otvori raspravu o položaju pokrajine.

„Ne mislimo da je deklaracija preuranjena ili da nanosi štetu autonomiji Vojvodine. Skupština Vojvodine mora da ima svoj stav o ovom pitanju i ova institucija mora da se nametne kao institucija sa kojom moraju da razgovaraju o ovoj temi. Meni su neshvatljivi svi drugi stavovi“, kategoričan je Bogaroški.

Inače, u tekstu se traži rasprava o položaju Vojvodine i promena Ustava da bi bili uvaženi interesi građana pokrajine.

Kako se navodi u predlogu, deklaracija se donosi „u cilju preciziranja državno-pravnog i demokratskog identiteta Republike Srbije”; „u cilju određivanja nadležnosti APV u Ustavu RS saglasno istorijskom pravu njenih građana, njihovim interesima i interesima evropske budućnosti Srbije, uz puno poštovanje teritorijalnog integriteta Republike Srbije”; „u cilju otvaranja neophodne javne rasprave o ovom pitanju”.

U političkom okršaju SVM-a i LSV-a najtiši je bio treći koalicioni partner: Demokratska stranka. Da li je reč možda o novoj većini u Skupštini Vojvodine koja ne podrazumeva više SVM, predsednik pokrajinskog odbora DS-a, Miroslav Vasin, rekao je:

„Ne, ovo nije nova većina. Poznato je da DS vodi razgovore sa NDS i LSV i mi želimo da i dalje razgovaramo nakon ove sednice. Naša je želja da postojeća koalicija koja podrazumeva i SVM ostane na vlasti, ali zajedno sa NDS-om.“

Predsednik odborničke grupe najveće opozicione stranke u vojvođanskom parlamentu Srpske napredne stranke Predrag Matejin upozorio je da predloženi dokument nije na pravi način pristupio temi.

„Naravno da SNS podržava promenu Ustava u momentu kada Srbija bude pristupala EU, to je imperativ, ali u ovom momentu i na ovaj način doneta inicijativa, od strane Srpske napredne strane neće biti podržana“, rekao je on.

Predstavnici vladajućih stranaka pre sednice Skupštine Vojvodine su najavili da će nastaviti pregovore o reformi Vlade Vojvodine.

(Fakti)

Check Also

MEDIJI KRIJU DEMONSTRACIJE U BEOGRADU- BOŠKO: „VUČIĆ JUČE HTEO DA IZAZOVE GRAĐANSKI RAT!“

Srpski pokret Dveri smatra da su kovid propusnice i druge mere u borbi protiv pandemije …