Home / TEMA DANA / SLUČAJ „JOVANJICA”: OD DRŽAVNE PROMOCIJE PREKO DOZVOLE ZA PROIZVODNJU KONOPLJE DO PRITVORA ZBOG TONA MARIHUANE! (VIDEO)

SLUČAJ „JOVANJICA”: OD DRŽAVNE PROMOCIJE PREKO DOZVOLE ZA PROIZVODNJU KONOPLJE DO PRITVORA ZBOG TONA MARIHUANE! (VIDEO)

Od države dobili dozvolu da proizvode industrijsku konoplju, u staklenicima pronađen kanabis.

Događaj o kojem se samo nagađalo sve dok novinari Insajdera nisu dobili potvrdu iz Tužilaštva za organizovani da je pre sedam dana pokrenuta istraga.

Devet osoba Tuzilaštvo sumnjiči da su od januara do novembra 2019. u staklenicima firme „Jovanjica“ uzgajali opojnu drogu kanabis.

Zašto se desilo da se niko u državi ne hvali ovom policijskom akcijom i kako je moguće da se mesecima na poljoprivrednom imanju koje ima dozvolu države za proizvodnju industrijskog konoplja zapravo proizvodi droga naša je tema nedelje.

Poljoprivredno gazdinstvo „Jovanjica”, za samo pet godina od osnivanja, postalo je jedan od najvećih proizvođača organske hrane u Srbiji – zahvaljujući i promociji koju im je obezbedila i država.

Vlasnik kompanije „Jovanjica” je Predrag Koluvija, koji je javno često promovisao pokretanje organske proizvodnje. Kao primer dobre prakse, promovisali su ga i predstavnici vlasti:

„Ovo je danas naš mali doprinos našem domaćinu da pokažemo Srbiji gde je njena razvojna šansa” , govorio je tadašnji ministar za rad Aleksandar Vulin 2015. godine.

„Preduzetnici kao Predrag Koluvija su pravi primer kako jedan veliki rad i trud i dobar poslovni plan može u Srbiji da se postige uspeh”, rekao je Zoran Babić prilikom posete Jovanjici 2016. godine.

Koluvija je ubrzo posao proširio i na jedan od, u poslednje vreme, veoma unosnih poslova – uzgoj industrijske konoplje, za šta je dobio i dozvolu države.

Međutim, prema sumnjama Tužilaštva za oganizovani kriminal, u staklenicima „Jovanjice”, gajio se kanabis koji na prvi pogled izgleda isto kao industrijska konoplja, ali u sebi sadrži daleko veći procenat opojne supstance.

Za razliku od industrijske konoplje, proizvodnja, promet i trogivina marihuanom u Srbiji je zakonom zabranjena.

Zato se prošle nedelje „Jovanjica” našla na udaru zakona.

Međutim, za razliku od uobičajenog ponašanja policije – saopštenja sa svim detaljima o još jednoj uspešnoj akciji – u javnosti se pojavila samo štura nezvanična vest koju je objavila Radio televizija Vojvodina.

Novinari Insajdera su informacije tražili od policije, koja nas je uputila na Tužilaštvo za organizovani kriminal, što je već značilo da se sumnja na organizovanu kriminalnu grupu.

U tom Tužilaštvu dobili smo potvrdu da se, zbog sumnje da je u plastenicima „Jovanjice” gajio kanabis odnosno marihuana, u pritvoru nalazi devet osoba.

Pitanje opozicije da li je među uhapšenima i vlasnik tog gazdinstva Predrag Koluvija, ostalo je bez direktnog odgovora, ali nam je u Tužilaštvu rečeno da je među uhapšenim licima i osoba sa inicijalima P.K.

Dokumentacija do koje je došao Insajder pokazuje da je država pre šest meseci dozvolila da se na ovom imanju proizvodi industrijska konoplja.

Ta vrsta uzgoja je legalna i predstavlja brzo rastući biznis.

Prema rečima Vlade Đokovića iz Uprave za zaštitu bilja, 2013. godine samo dva proizvođača su dobila dozvolu, dok je ove godine izdato mnogo više i to 49 rešenja.

„Znači to je bilo 3 hektara sada smo mi dali saglasnost za preko 800 hektara“, kaže Đoković.

Na imanju koje ima dozvolu za proizvodnju industrijske konoplje, mesecima je gajena marihuana.

Dozvolu za uzgoj industrijske konoplje daje Ministarstvo poljoprivrede, kada proverava i da li u semenu biljke ima do 0,3 odsto opojne supstence THC, kao što je dozvoljeno.

Ova supstanca se u mnogo većem procentu nalazi u marihuani i njen uzgoj je krivično delo.

Zato je provera važna, a upravo u tome je problem, jer prema istraživanju Insajdera adekvatne kontrole nema. Istovremeno biljke izgledaju slično.

Đoković ističe da kada je u pitanju kontrola tu je najvažniji MUP.

„MUP jedino može da vrši kontrolu prisustva količine THC i jedina da kažem je njihova analiza validna”, kaže Đoković.

U slučaju „Jovanjice” sporno je i to što je izdata dozvola za proizvodnju industrijskog konoplja namenjena za izvoz i to firmama koje posluju u Makedoniji i Sloveniji – zemljama u kojima je dozvoljena upotreba kanabisa odnosno marihuane u medicinske svrhe.

Prema pisanju medija, litar takvog ulja na tržištu se prodaje za skoro 95 hiljada evra. Propisi u Srbiji međutim ostavljaju dovoljno prostora da se dozvola za uzgoj industrijskog konoplja zloupotrebi.

„Jedan primerak rešenja o gajenju konoplje mi dostavljamo Ministarstvu zdravlja i jedan primerak Ministarstvu unutrašnjih poslova”, dodaje Đoković.

Prema rešenju ministarstva u koje je Insajder imao uvid, dozvolu za gajenje industrijske konoplje dobila je zapravo firma Superior iz Velike Plane i to da u laboratoriji selektuje i oplemenjuje seme, dok je proizvodnja same industrijske konoplje planirana u staklenicima firme „Jovanjica”.

Đoković ističe da ni u sušenom cvetu ili listu konoplje ne bi smelo da bude više od 0,3, THC.

Na pitanje Insajdera ko to kontroliše prilikom izvoza, Đoković kaže da ne zna, dodajući da što se tiče nadležnosti Ministarstva poljoprivrede ono izdaje fitosertifikat kada međutim takođe ne proveravaju procente THC.

Hipotetički bi u slučaju „Jovanjice” ovo moglo da znači da je dozvola za proizvodnju industrijske konoplje bila samo pokriće za proizvodnju, a kasnije i izvoz marihuane – koja je zakonom u Srbiji zabranjena.

Proverom registara u Makedoniji i Sloveniji, utvrdili smo da su kompanije kojima je bio namenjen izvoz povezane sa vlasnikom „Jovanjice” Predragom Koluvijom.

Slovenačka firma Balkan Grow registrovana je za nespecijalizovanu trgovinu na veliko. Predstavnik firme je Aleksandar Trifunović, čovek koji je istovremeno direktor u istoimenoj beogradskoj firmi, čiji je vlasnik Predrag Koluvija.

Makedonska firma T.H.C Quality Group registrovana je prošle godine na istoj adresi na kojoj se nalazi i predstavništvo firme „Jovanjica” u Skoplju. I ovde je vlasnik Predrag Koluvija.

Ni na granici prilikom izvoza ne proverava se procenat opojne supstance u cvetu pa ni to da li se izvozi industrijska konoplja ili marihuana, jer za to nema mogućnosti, kažu u Upravi carina za Insajder.

„Prilikom izvoza i prilikom uvoza mi proveravamo da li su priložene propisane isprava, dokumenta, dozvole. Da li su izdata od strane nadležnog organa.

To znači da li su priložene dozvole ili je eventualno priloženo mišljenje nadležnog organa da za neku konkretnu robu ne treba dozvola”, ističe načelnica u Upravi carina Jasminka Gajić.

Da li se na plantažama „Jovanjica” gde se proizvodi organska hrana koja se prodaje u većini prodavnica u Srbiji, proizvodio i kanabis odnosno marihuana utvrdiće istraga.

Ono sto je već sada izvesno jeste činjenica da u Srbiji ne postoji adekvatna kontrola šta tačno – oni koji dobiju dozvolu drzave da prizvode industrijsko konoplje – zaista i proizvode, a kasnije i izvoze.

(Insajder)

Check Also

UDARNO: RUSIJA ĆE UĆI U VOJNI KONFLIKT SA NATO I UKRAJINOM U SLUČAJU OFANZIVE NA DONBAS

Rusija je uputila upozorenje Zapadu i Kijevu – napad na Donbas biće povod za oštru …