Home / TEMA DANA / SMRTONOSNI NUKLEARNI OTPAD IZ FUKUŠIME BIĆE ISPUŠTEN U OKEAN: Odluka je već doneta, a POSLEDICE SU KATASTROFALNE! (VIDEO)

SMRTONOSNI NUKLEARNI OTPAD IZ FUKUŠIME BIĆE ISPUŠTEN U OKEAN: Odluka je već doneta, a POSLEDICE SU KATASTROFALNE! (VIDEO)

Toksični otpad nastao nakon jedne od najgorih nuklearnih katastrofa u istoriji čovečanstva biće ispušten u okean, uprkos protivljenju javnosti, potvrdio je direktorat japanske kompanije Fukušima.

fukusima- japan- reaktor- nuklearna- centrala

Takaši Kavamura, predsedavajući Tokio Elektrik Pauer Kompanije (TEPCO), potvrdio je stranim medijima da će približno 777.000 tona vode tretirane tritijumom, produktom nuklearnog procesa koji se ne razgrađuje u običnoj vodi, biti ispušteno u Pacifički okean kao deo multimilijarderskog projekta oporavka nakon nuklearne kafastrofe u Fukušimi iz 2011.

Te godine zemljotres, praćen cunamijem pogodio je Japan, ubivši preko 15.000 ljudi, dok su se u TEPCO nuklearnoj elektrani Fukušima Daići broj 1 desile nekoliko ekpslozija usled kojih je smrtonosna radijacija iscurela u okolinu.

I dok se od tada aktivno radi na čišćenju cele regije, kompaniji je najveći problem ostao kako da se nosi sa zagađenom vodom koja je korišćena da se ohlade oštećeni nuklearni reaktori, zbog čega je zagađivana pomenutim taritijumom.

– Odluka je već doneta – rekao je Kavamura, a preneo Japan Tajms.

TEPCO želi da kontaminiranu vodu koja se nalazi u stotinama tankova izbaci u okrean, što je prema pisanju Rojtersa uobičajena praksa koju primenjuju nuklearne elektrane. Rukovodstvo kompanije samo treba sa vladom da utanači kada će se oslobađanje vode desiti.

– Mogli smo to već da uradimo, ali ćemo sačekati konačnu odluku vlade koja će dati zeleno svetlo za puštanje vode, jer ovo ne možemo da uradimo bez podrške države – potvrdio je Kavamura

Tritijum je inače bezopasan za ljude u malim količinama pa je upravo ovaj argument koristio i direktor japanske Nuklearne agencije Sunići Tanaka, koji je rekao da doze ove materije neće biti dovoljne ni da probiju plastičnu kesu.

Celom ovom projektu oštro se protive lokalni stanovnici, ekolozi i ribari, koji tvrde da oslobađanje radioaktivne vode iz 580 tankova sigurno neće biti zanemarljiva količina, te da će ozbiljno ugroziti ekosistem ne samo u ovom području Japana nego i u svetu, piše Njuzvik

Oni tvrde da su pojedine velike zemlje, uključujući i Evropsku Uniju već smanjile uvoz ribe iz Japana upravo zbog radioaktivnosti, a kontroverzne i oprečne informacije koje TEPCO iznosi u javnost o smanjenju radioaktivnosti u ovoj regiji i dalje su u suštoj surotnosti sa dokazima da je u pojedinim delovima elektrane radijacija još uvek toliko jaka da je „ubila“ i nekoliko robota koji su istraživali region.

Pogledajte video:


Check Also

MEDIJI KRIJU DEMONSTRACIJE U BEOGRADU- BOŠKO: „VUČIĆ JUČE HTEO DA IZAZOVE GRAĐANSKI RAT!“

Srpski pokret Dveri smatra da su kovid propusnice i druge mere u borbi protiv pandemije …