Home / TEMA DANA / ŠOJGU NAJAVLjUJE “PAKAO”: 300.000 vojnika, 36.000 oklopnih vozila i 1.000 aviona brane istok Rusije!

ŠOJGU NAJAVLjUJE “PAKAO”: 300.000 vojnika, 36.000 oklopnih vozila i 1.000 aviona brane istok Rusije!

Za manje od tri dana počinje strategijska vojna vežba “Vostok-2018” koja će po broju angažovanih ljudskih potencijala i borbenih sredstava, te sa svojim ukupnim prostornim razmerama, biti jedan od najvećih događaja takve vrste u istoriji ruske armije

Aktivna faza velikih vojnih manevara ruske armije „Vostok-2018“ održaće se u periodu od 11-17.septembra na devet vojnih poligona, i na vodenom prostranstvu Japanskog, Beringovog i Ohotskog mora. Ovo je saopštio ministar odbrane Ruske Federacije general Sergej Šojgu, a preneo informativni portal TASS.

„Navešću par uvodnih reči o strategijskoj vojnoj vežbi „Vostok-2018“. U pripremi pred početak ove vežbe, mi smo izvršili kompleksnu proveru borbenih sastava koji se nalaze u jedinicama Centralnog i Istočnog vojnog okruga, Severne flote, Vazdušno-desantnih jedinica, strategijske i vojno-transportne avijacije“-istakao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, za vreme te provere, veliki broj jedinica je razmešten na njima potpuno nepoznate lokacije i vojne poligone, gde su morali da reše određen broj zadataka. „Avijacija je dobila zadatak da dejstvuje u zonama koje se nalaze u maksimalnom radijusu angažovanih borbenih letelica, gde su morali da izvrše i dopunu gorivom u vazduhu da bi se vratili u operativna mesta svog baziranja. Ratni brodovi i ostala pomorska sredstva su u ratnoj formaciji izvodili manevre na otvorenim morima i redovno izvršavali svoja vežbovna gađanja“- istakao je prvi čovek ruskog Ministarstva odbrane.

Ministar je napomenuo, da su ovi manevri jedno od najkrupnijih događaja te vrste u istoriji ruske armije. „U vežbama će da učestvuje oko 300 hiljada vojnika i oficira, više od 1000 aviona, helikoptera i bespilotnih letelica, oko 80 brodova i pomoćnih plovnih sredstava, 36 hiljada tenkova, oklopnih transportera i drugih sredstava različite namene“- naglasio je Šojgu.

„Na jednom od naših poligona u Istočnom vojnom okrugu (vojni poligon Cogul)učestvovaće i kineski vojni kontigent iz sastava Narodno-oslobodilačke vojske Kine, ukupne jačine 3,500 ljudi“- napomenuo je ministar.

Ovaj kompleks masovnih vojnih manevara će kao rezultat imati unapređenje opšte i specifične obučenosti vojnika i oficira u sva tri vida ruske armije, koji će u sadejstvu delovati na strategijskom istočnom pravcu odbrane Ruske Federacije, uključujući tu i potpuno pokrivanje morskih i okeanskih rejona koji zapljuskuju istočne ruske obale.

Kvalitetno informisanje inostranih vojnih predstavnika

Šojgu je takođe obavestio javnost da će Ministarstvo odbrane organizovati brifinge za strane vojne predstavnike o svim pitanjima vezanim za održavanje strategijske vojne vežbe „Vostok-2018“. „Poručio sam načelniku Generalštaba generalu armije Valeriju Gerasimovu, zatim zameniku ministra odbrane generalu armije Dmitru Bulgakovu, kao i general-pukovniku Aleksandru Fominu da 6.septembra održe prvi brifing o vežbi „Vostok-2018“ za sve strane vojne atašee koji su akreditovani u Moskvi, uključujući tu i predstavnike koji dolaze iz zemalja NATO-a“- rekao je ministar.

Check Also

POSLEDICE ĆE BITI UŽASNE: VAŠINGTON SE UPUSTIO U “FRONTALNI NAPAD”, KOJI PRETI DA SE PRETVORI U EKONOMSKU KATASTROFU ZA CEO SVET

Izraelski politički ekspert Jakov Kedmi opisao je suštinu američke strategije protiv Kine, koja bi na …