Home / TEMA DANA / ŠOK INTERVJU ŠVEDSKOG EPIDEMIOLOGA! KARANTINI NISU UTEMELJENI NA NAUČNIM DOKAZIMA, COVID-19 JE BLAGA BOLEST SLIČNA GRIPU

ŠOK INTERVJU ŠVEDSKOG EPIDEMIOLOGA! KARANTINI NISU UTEMELJENI NA NAUČNIM DOKAZIMA, COVID-19 JE BLAGA BOLEST SLIČNA GRIPU

U Švedskoj je do danas ujutro zabeleženo oko 14.500 zaraženih i najmanje 1.570 smrtnih slučajeva.

Zabranjena su okupljanja više od 50 ljudi, posete bolnicama i staračkim domovima, a nastava na fakultetima i u školama odvija se onlajn. Mnogi zaposleni rade od kuće.

Međutim, Švedska je verovatno jedina evropska država u kojoj još može da se ode u kafić ili restoran i u kojoj su otvorene sve radnje i šoping centri.

Inspekcije su prošlog vikenda u Stokholmu kontrolisale da li restorani poštuju propise o razmaku između gostiju i njih 20-ak dobilo je opomene, ali nijedan još nije zatvoren.

Bivši glavni državni epidemiolog Johan Gjesek smatra da je zatvaranje ljudi u kuće loša ideja.

„Karantini i zatvaranja evropskih zemalja nisu mere utemeljene na naučnim dokazima. Mislim da je ispravna politika zaštititi starije i ranjive, dok bi ostali trebali da imaju na umu da je COVID-19 blaga bolest slična gripu i da je ljude najviše preplašilo to što nisu znali ništa o njoj“, rekao je profesor emeritus na Univerzitetu Karolinska u Stokholmu.

„Istorija je pokazala da su pranje ruku i socijalna distanca najbolje metode borbe protiv svake virusne bolesti. Kad jednom bude dostupno masovno testiranje na antitela, verujem da će se pokazati kako je 50 posto švedske populacije već prebolelo COVID-19 i da će stopa smrtnosti na kraju iznositi oko 0,1 odsto“, dodao je on.

(Kurir.rs/Index.hr)

Check Also

„INVAZIJA KREĆE U JANUARU, ZA NAPAD SPREMNO 94.000 VOJNIKA!“

Rusija bi krajem januara mogla da izvede vojnu invaziju velikih razmera u ukrajinskom regionu Donbasa, …