Home / TEMA DANA / ŠOK OTKRIĆE: PROJEKAT METROA JE IZMENjEN DA BI SE VLAST UGRADILA 2 MILIJARDE EVRA (VIDEO)

ŠOK OTKRIĆE: PROJEKAT METROA JE IZMENjEN DA BI SE VLAST UGRADILA 2 MILIJARDE EVRA (VIDEO)

Izgubili smo 8 godina na izgradnji beogradskog metroa. Pre 8 godina je bila gotova studija sa dve linije meteroa, bilo je potrebno da se završi još glavni projekat, obezbeđena su bila sredstva evropskih banaka, da se raspiše tender i da počne izgradnja metroa 2016. godine gde bi prva linija od Novog Beograda i Zemuna, pa sve do Ustaničke ulice bila gotova 2020. godine, pa započeta i druga linija od Orlovače pa sve do Mirijeva gotova 2024, a potom bi se uradila i ova treća linija i spajanje preko mosta na Adi i nastavila dalje sa projektovanjem beogradskog metroa, istakao je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

– Obično kada pričam o beogradskom metrou, pričam istu priču sa sastanka radne grupe pre 10 godina na kojem je bio profesor Vukan Vučić, na koji je SNS poslala gospodina koji je postavio pitanje njegove biografije i stručnosti, a za sebe rekao da je on radio za metro, odnosno u metrou.

Kada ga je profesor Vučić pitao: “Poštovani kolega, za koji ste metro radili?”, pošto je on čovek radio za preko 50 metroa kada su pravljeni u svetu, poštovani kolega je rekao: “Pa za ovaj naš metro iz Krnjače”. Pošto je on živeo u Borči, mislio je da je to radna grupa za izradu još jednog hiper marketa Metro u Beogradu – kazao je predsednik SSP na početku konferencije i dodao:

– Često sam se ovih 10 godina pitao šta se desilo sa ovim čovekom, gde je on danas. Kada sam video konačan predlog ovog naprednjačkog metroa, shvatio sam da je sasvim sigurno taj čovek glavni projektant i osoba koja je najviše uticala da se napravi predlog jednog apsolutno besmislenog, štetnog, preskupog sistema koji nijedan jedini program i sistem saobraćaja u Beogradu neće rešiti.

Đilas je istakao da je juče SSP dala primedbe i sugestije nacrta plana generalne regulacije šinskih sistema za koji je bio otvoren javni uvid, „i pored toga što je zamenik gradonačelnika rekao da do promena neće doći“.

– Želim da se zahvalim stručanjacima koji su nam pomogli da naše primedbe budu zasnovane na nauci, na znanju, bez politike, političarenja i sličnog. Zato se zahvaljujem profesoru Vukanu Vučiću i mojim kolegama inžinjerima magistru Mirku Radovancu i doktoru Vladimiru Depolu, kao i ostalim ljudima koji su zajedno sa njima nam pomogli da predamo ove argumentovane primedbe – naglasio je Đilas.

– 2,2 milijarde je bila cena tog celokupnog projekta. Danas imamo cenu od okvirno 6 milijardi, skoro 3 puta više i imamo metro projekat kojim se ruše sva znanja o metroima u svetu, a to je da metro ide kroz delove grada gde ima najviše ljudi, a ne kroz delove grada gde niko ne živi. Da se linije ukrštaju tamo gde ima najviše ljudi, znači u centru grada, a ne negde sa strane.

Postavlja se pitanje zašto je bilo ko kada je imao gotovu studiju na kojoj su isto radili strani stručnjaci, komisija na čelu sa profesorom Vučićem, zašto je neko to promenio, zašto nije nastavio po tome da razvija, kada je cela skupština grada Beograda jednoglasno usvojila taj plan metroa? To je jedini put u istoriji te gradske skupštine dok sam bio gradonačelnik da su svi odbornici i vlasti i opozicije glasali za jedan predlog – istakao je Đilas i dodao:

– Odgovor je vrlo jednostavan. Projekat je izmenjen da bi metro prošao kroz oblasti Beograda gde niko ne živi, a da će sutra neke firme bliske ljudima na vlasti ili njihove, graditi desetine hiljada stanova i napraviti ekstraprofit. Projekat je izmenjen da bi prošao kroz Beograd na vodi i šoping mol Galeriju koja drugačije ne može da zaživi i zato da bi se digla cena puta tri da bi neko mogao da se ugradi bar trećinu ili dve milijarde evra. Ne postoji drugo objašnjenje zašto bi neko napravio projekat metroa na ovaj način. Na kraju krajeva, u obrazloženju i piše da ovaj projekat treba da pomogne da se podignu naselja, da počne da se gradi u delovima grada poput Mkiša, Ade huje, Luke Beograd gde danas nema ničeg.

Đilas je dodao da današnja verzija metroa ne pokriva najveći i najnaseljeniji deo Novog Beograda.

– Da stvar bude besmislenija, na Novom Beogradu su ostavljeni bulevari sa razmakom od 30-40 metara da bi metro išao iznad zemlje. Jer gde god možete u svetu – gradite metro iznad zemlje. Zato što kada je ispod zemlje, to je mnogo skuplje. Nama su došli stručnjaci iz Beča, Minhena i Madrida i rekli nemojte slučajno da gradite metro ispod zemlje na Novom Beogradu. To je

močvarno zemljište prepuno podzemnih voda. Ako ga ukopavate iznad nivoa podzemnih voda cena je pet puta skuplja, ako ga ukopavate ispod nivoa podzemnih voda cena je devet puta skuplja.

Dobijamo metro na Novom Beogradu koji ne pokriva najvažnije delove, koji ne pokriva novu autobusku stanicu i koji će biti u izgradnji i do devet puta skuplji u zavisnosti za kakav ukop bi se sadašnja vlast opredelila.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …