Home / TEMA DANA / ŠOK PREDVIĐANJA AMERIČKIH SLUŽBI: Evropa se deli na tri dela, Srbija do 2020. ulazi u PRAVOSLAVNU UNIJU

ŠOK PREDVIĐANJA AMERIČKIH SLUŽBI: Evropa se deli na tri dela, Srbija do 2020. ulazi u PRAVOSLAVNU UNIJU

Američka obaveštajna agencija, prema pisanju Novosti, kao i agencija Stratfor, predviđaju krupne promene na tlu Evrope.

Naime, CIA evropski kontinent u bliskoj budućnosti vidi sasvim drugačije od onog današnjeg – podeljen na tri dela – “novu”, “staru” i “pravoslavnu” Evropu, kojoj bi pripadala i Srbija. Istovremeno, agencija “Stratfor” predviđa krupne promene – jačanje Poljske i Rumunije kroz strateško partnerstvo sa Amerikom, uzdizanje Turske kao regionalne sile, uz slabljenje nemačkog uticaja.

Projekcija CIA do 2020. godine predviđa zapadni blok, ili “staru Evropu”, koju bi činile Nemačka, Francuska, Austrija, Velika Britanija, Španija, Portugalija, Italija, Švedska, Norveška, Finska. “Nova Evropa” obuhvatala bi Letoniju, Litvaniju, Estoniju, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Sloveniju, Hrvatsku, s tim što bi ove zemlje, nekada najvećim delom članice Varšavskog pakta, sada bile glavni američki vojni oslonac u Evopi.

CIA je još pre skoro deceniju predviđala da će se Evropa naći u velikoj krizi, zbog čega ulazak balkanskih zemalja u EU neće jednostavno moći da bude izveden. Stoga se još tada predviđalo da će se Srbija, zajedno sa drugim balkanskim zemljama, Grčkom, Bugarskom, Makedonijom, Rumunijom naći u grupi “pravoslavnih zemalja”. Ovoj grupi bi pripadale i BiH i Albanija.

Prema projekciji CIA, u “katoličkoj” zoni zemlje istočne Evrope bile bi pod patronatom SAD, dok bi Albanija, kao i Kosovo, koje je izdvojeno posebno, bile deo “pravoslavne zone”. “Stratfor” pravoslavnu grupu naziva “gasna unija”.

Previranja započeta 2008. godine, otkad je EU u problemima, uzdrmali su jedinstvo Unije, i “Stratfor” je predvideo da će ona teško moći da se vrati na nekadašnje jedinstvo, i ako preživi, funkcionisaće ograničenije i fragmentarnije. “U narednoj deceniji Evropu će definisati uzdizanje nacionalnih država, kao pokretačke sile na kontinentu. Broj nacionalnih država će se verovatno povećati u secesionističkom pokretima, ili raspadom zemalja”, ističe “Stratfor” u projekciji budućnosti Evrope do 2025. godine.

Deceniju stara predviđanja da će odnosi unutar Evrope biti veoma nepredvidivi i nestabilni već su se obistinila, a to će za posledicu imati da zona slobodne trgovine neće moći da funkcioniše bez većeg protekcionizma. Posebno teške posledice trpeće, kako se predviđa, zbog toga Nemačka, dok će Poljska povećati regionalnu moć. Ističe se da se krajem decenije Turska uzdiže na nivo značajne regionalne sile, kao glavni rival Iranu.

Ekonomsko opadanje Evrope posledica je i starenja Starog kontinenta, što, kako predviđa CIA, utiče ne samo na gubitak moći EU kao “svetskog igrača” već i na sudbinu NATO, i uopšte stare vojne saveze.

Odavno je uočeno da lice Evrope dramatično menjaju migracije, posebno iz muslimanskih zemalja. CIA je još pre decenije predvidela da će se muslimanska populacija u Evropi do 2025. godine povećati na 22 do čak 37 procenata, što bi dodatno moglo da poveća tenzije na Starom kontinentu.

CIA je, takođe, predvidela da će američki odnosi sa Evropom biti “dramatično drugačiji” do 2020. godine, na čemu, očigledno, radi novi šef Bele kuće Donald Tramp. To će, kako se predviđa, imati za posledicu odstupanje od institucija na koje smo navikli od Drugog svetskog rata. NATO bi mogao da oslabi i bude smenjen drugačijom evropskom arhitekturom u oblasti odbrane.

(Novosti.rs)

Check Also

ALEKSIĆ: OVO JE JEDINI NAČIN DA SE SPREČI ISKOPAVANjE LITIJUMA I ZATRUJE CELA SRBIJA! STRANCI SU UCENILI VUČIĆA..

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas građane iz cele Srbije da podignu svoj …