Home / TEMA DANA / ŠOK U CRNOJ GORI! Evo ko stoji iza afere „DRŽAVNI UDAR“!

ŠOK U CRNOJ GORI! Evo ko stoji iza afere „DRŽAVNI UDAR“!

Specijalno tužilaštvo u Podgorici donelo je naredbu za sprovođenje istrage protiv američkog državljanina Džozefa Asada, bivšeg operativca CIA, zbog sumnje da je bio pripadnik kriminalne organizacije u tzv. aferi „državni udar“.

Tako je osim poznatih optužbi o navodnom ruskom tragu u toj aferi Tužilaštvo sada našlo i – američki.

Nakon 17 meseci istrage crnogorsko Specijalno tužilaštvo je došlo do zaključka da su osim pripadnika ruskih tajnih službi, navodno pripadnika GRU Eduarda Širokova i Vladimira Popova, u tzv. pokušaj državnog udara u Crnoj Gori takođe bile angažovane i njihove američke kolege.

Svedočenje pred Višim sudom u Podgorici američkog državljanina Brajana Skota putem video-linka, inače takođe bivšeg agenta CIA i vlasnika kompanije „Patriotik defens grupa“, iako nije donelo ni približno željeni rezultat po crnogorsko Tužilaštvo, prema pisanju „Pobede“ dovelo je do preokreta i otvorilo vrata za otvaranje istrage protiv još jednog bivšeg agenta CIA Džozefa Asada, vlasnika kompanije „Peregrini“, zbog pružanja tzv. „konsultantskih usluga“.

Kako je krivično delo koje se Asadu stavlja na teret imalo za cilj nasilno rušenje crnogorske vlasti i sprečavanje Crne Gore da pristupi NATO, njemu je predviđena višegodišnja zatvorska kazna, pa će Specijalno tužilaštvo, kako je najavljeno, zatražiti određivanje pritvora za bivšeg operativca CIA.

Novi osumnjičeni Džozef Asad je inače rođeni Linbanac sa američkim pasošem i ima prijavljeno prebivalište u Sjedinjenim Američkim Državama, što znači da nije dostupan crnogorskim organima gonjenja, pa postoji mogućnost da posredstvom Interpola za njim bude raspisana međunarodna poternica.

Prema navodima lokalnih medija, Asad je bio operativac CIA petnaest godina – od 1999. godine kada je zajedno sa suprugom Mišel stupio u službu, pa sve do 2014. godine, a poznato je i da je u bezbednosnim krugovima stekao ugled nakon više akcija u kojima je, radeći za privatne bezbednosne kompanije, imao važnu ulogu u izvlačenju 149 iračkih hrišćana iz zarobljeništva ISIL u Iraku.

Za Asada je zanimljivo i da je njegova životna saputnica Mišel, takođe bivša operativka CIA, u SAD mnogo poznatija od svog supruga. Ona je nakon uspešnog spasavanja hrišćanskih izbeglica iz severnog Iraka dobila veliku pažnju američkih medija, dok je o njenom radu napravljen niz televizijskih reportaža, a nedavno je izdala i knjigu – „Moj tajni život u CIA – Prikriveno u ratu protiv terorizma“, koja je izazvala pozornost stručne i laičke javnosti.

Check Also

RIO TINTO I SRBIJA- ILI EKOLOŠKA KATASTROFA NEOPISIVIH RAZMERA, KOJU OSTAVLJA ZA SOBOM! EVO ŠTA SE KRIJE..

Rio Tinto je tokom svojih brojnih rudarskih operacija širom sveta iza sebe ostavljao potpunu ekološku …