Home / TEMA DANA / ŠOK U VAŠINGTONU: MAKEDONIJA REKLA „NE“ AMERIKANCIMA

ŠOK U VAŠINGTONU: MAKEDONIJA REKLA „NE“ AMERIKANCIMA

Nakon trećeg dana debate u makedonskom parlamentu sve su manji izgledi da bi vlast i opozicija mogli da postignu bilo kakav dogovor o ustavnim promenama u skladu sa Prespanskim sporazumom o promjeni imena te bivše jugoslovenske republike u Republika Sevrna Makedonija.

Za usvajanje ustavnih amandmana potrebna je dvotrećinska većina od ukupno 120 poslanika, a nakon što su iz najuticanije opozicione VMRO-DPMNE najavili da napuštaju raspravu, izgledi da se namakne 81 poslanički glas postali su „nemoguća misija“.

Novi vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji stoga postaju sve izvesniji.

Da je opozicija ostala čvrsto pri stavu da je za njih sporazum sa Grčkom neprihvatljiv jasno je i iz odgovora koji je lider VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski uputio danas američkom zvaničniku Vesu Mičelu.

Mickoski je, naime, Mičelu poručio da je za VMRO-DPMNE neprihvatljiv njegov zahtev da podrže Prespanski sporazum.

Mičelu je poručio i da za propast Prespanskog sporazuma nije odgovorna opozicija, već vlada Zorana Zaeva.

Vladajuća Socijaldemokratska partija Makedonije, premijera Zaeva, oštro je odreagovala na takav odgovor Mickoskog.

U saopštenju SDSM se navodi da je Mickoski u očima demokratskog sveta „sramota za Makedoniju“, kao i da se ne razlikuje od svog prethodnika i bivšeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog.

U SDSM kažu da je očigledno da Mickoski ima problem sa članstvom Makedonije u EU i NATO.

„Ako nastave da blokiraju budućnost Makedonije u narednih nekoliko dana, parlamentarna većina će raspisati vanredne parlamentarne izbore“, saopštila je vladajuća stranka.

Takođe, ranije danas poslanička grupa VMRO-DPMNE odlučila je da se isključi iz parlamentarne debate o ustavnim promenama, jer smatra da je jalova i besmislena s obzirom na to da je i neuspeli referendum pokazao da su građani protiv promene imena u Republika Severna Makedonija.

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …