Home / TEMA DANA / ŠOK ZA NATO I AMERIKU: RUSI IZLAZE NA MEDITERAN!

ŠOK ZA NATO I AMERIKU: RUSI IZLAZE NA MEDITERAN!

Sve oči su uprte u prisutnost Irana na prelazu Albukamal na istoku Sirije, pa bi moglo da se zaboravi raspoređivanje ruske vojske u to područje uz iračku granicu.

Vojni stručnjak i bivši visoki oficir Sirijske arapske vojske, general-major Mohamad Abas otkrio je u intervjuu ko ima koristi od ponovnog otvaranja prelaza Albukamal i zašto se SAD tome protivi.

„Sjedinjene Države nastoje ostvariti svoje strateške ciljeve da Rusija postane zemlja koja je zatvorena i da joj ne dozvole da pređe Crno more, Dardanele i Bosfor“, rekao je Abas tokom telefonskog razgovora.

Konkretno, bivši komandant vojske rekao je da će Rusija sada imati kopneni put koji se proteže od Crnog mora do mediteranskog regiona. Ovo će omogućiti Rusiji da zadrži svoj uticaj na velikom delu teritorije.

Međutim, Abas veruje da su SAD i dalje usredsređene na sprečavanje Rusa i Iranaca da izvrše svoj uticaj.

Sjedinjene Države su umešane u globalni rat koji se fokusira na Moskvu, Peking, Teheran, Bagdad, Bejrut i Mediteran“, rekao je, ističući da su SAD fokusirane na sirijske gradove Al-Tanf i Albukamal, za koje je rekao da „mogu biti najosetljivija strateška mesta u srži borbe. „

Istakao je da SAD i dalje računaju na svoje alternativne snage smeštene u kampu Rukban, koji se nalazi u mestu Al-Tanf, kao i na prisustvo drugih alternativnih snaga za njih, uključujući Sirijske demokratske snage (SDF).

Kazao je da Sjedinjene Države nisu uspele izvršiti pritisak na iračko rukovodstvo da odustane od svojih ciljeva da ponovo otvore granični prelaz Albukamal-Al-Kaim, uprkos činjenici da će omogućiti prolazak robe ka sankcionisanoj Siriji.

Što se tiče sigurnosti Al-Kaim-Albukamal prelaza, Abas je rekao da je to područje sigurno, uprkos tvrdnjama američkog državnog sekretara Majk Pompea da se Islamska država pregrupira u istočnoj Siriji.

Istakao je da je došlo do napada Islamske države na sirijsku Al-Suknah i irački Al-Anbar, ali dolaskom pojačanja i uspešnom vojnom operacijom sirijske vojske u pustinji Deir Ezor, ova pretnja je postala ograničena na centralnu Siriju i neke delove zapadnog Iraka.

(Tanjug)

Check Also

„TRENUTNA SITUACIJA U SVETU DOPUŠTA POČETAK KATASTROFE U SVAKOM TRENUTKU- SVE JE SPREMNO ZA KOLAPS“

Ruski ekonomski ekspert Mihail Hazin savetuje ulaganje u zlato kao predmet dugoročne finansijske perspektive. Struktura …