Home / TEMA DANA / ŠOKANTNA ODLUKA TRAMPA: UVODI SANKCIJE ZA ČETIRI GRADA U AMERICI

ŠOKANTNA ODLUKA TRAMPA: UVODI SANKCIJE ZA ČETIRI GRADA U AMERICI

Donald Tramp je objavio da će gradove poput Njujorka, Vašingtona, Sijetla (država Vašington) i Portlanda (Oregon) lišiti federalnog finansiranja zato što njihove vlasti ne sprečavaju „anarhiju, nasilje i razaranja“.

Učinio je to u formi memoranduma koji je distribuirala Bela kuća.

U tom dokumentu se naglašava:

„Moja administracija neće dozvoliti da se dolari od saveznih poreza koriste za finansiranje gradova koji sebi dozvoljavaju da se pretvore u zone bezakonja“.

Prema memorandumu, vlada SAD će uspostaviti nadzor nad federalnim finansiranjem Sijetla, Portlanda, Njujorka i Vašingtona:

„Neophodno je da federalna vlada preispita upotrebu saveznih sredstava od strane jurisdikcija koje tolerišu anarhiju, nasilje i razaranje u američkim gradovima“.

Američki predsednik se prethodno proglasio za branioca „reda i zakona“ koji je spreman da čvrstom rukom obnovi normalan život u zemlji nakon previranja i nemira koji su usledili nakon majskog policijskog ubistva crnca Džordža Flojda.

To je za Trampa – u političkom smislu – potencijalno povoljan potez. Neki su ga već uporedili sa izbornom strategijom Ričarda Niksona u situaciji nakon smrti Martina Lutera Kinga 1968. godine.

Moguće je da će mu u predizbornoj kampanji pomoći i policijsko ubistvo koje se upravo dogodilo u Vašingtonu.

Sve je počelo od dojave policiji da se u jednom parkiranom automobilu nalaze „muškarci sa oružjem“.

Kad su se policajci pojavili, neki iz tog automobila su počeli da beže. Jedan od policajaca je pucao i teško ranio crnca koji je ubrzo umro u bolnici.

Neki očevici tvrde da žrtva nije bila naoružana i da je ubijena sa leđa.

Policija je objavila da je zaplenila dva pištolja, ali bez objašnjenja zbog čega se puca u leđa licima koja beže a da policajci nisu uvereni da su počinili neko krivično delo.

Kako se i moglo očekivati, na mestu ubistva ubrzo su se okupili aktivisti pokreta Black Lives Matter.

Treba li podsećati da u svim gradovima koje Tramp ima nameru da kazni uskraćivanjem federalnog novca vlast drže predstavnici Demokratske partije?!

Neki od njih su, inače, već kažnjeni i od demonstranata koje podržavaju.

Gradonačelnik Portlanda Ted Viler objavio je da je napustio vlastiti stan zbog požara koji su demonstranti izazvali u zgradi u kojoj se nalazi.

Tramp je Vilera pre nekoliko dana nazvao „bezumnim levoradikalnim demokratom koji pasivno posmatra kako se uništava grad koji mu je poveren“.

Check Also

ŠTA SE DEŠAVA NA KUBI POSLE ODLASKA RAULA KASTRA S ČELA KOMUNISTIČKE PARTIJE

To što je piletina primećena u ponekoj prodavnici uzbudila većinu Kubanaca više nego odlazak Raula …