Home / TEMA DANA / ŠOKANTNA PORUKA IZ RUSIJE: Moskva ne veruje Vučiću, dobiće podršku ako bude uz koaliciju proruskih političara..

ŠOKANTNA PORUKA IZ RUSIJE: Moskva ne veruje Vučiću, dobiće podršku ako bude uz koaliciju proruskih političara..

Poseta Sergeja Lavrova Beogradu pokazala da je podrška Rusije Aleksandru Vučiću faktički uslovljena njegovim savezom sa proruskim snagama u Vladi.

To je izjavio agenciji Beta dopisnik ruskog dnevnika Komersant sa Balkana Genadij Sisojev.

Sisojev je kazao da je jedna od ključnih poruka šefa ruske diplomatije da Srbiji ne preti “ukrajinizacija”, odnosno destabilizacija i građanski nemiri kao posledica postavljanja uslova “ili sa Rusijom ili sa EU”, sve dok vlast drže sadašnje političke snage.

Lavrov je na konferenciji za medije nakon razgovora sa predsednikom Srbije izjavio da se Moskva “ne brine za Srbiju, dok ima izabrane lidere – Vučića i njegovu ekipu, koaliciju za koju je glasao srpski narod”.

“Ta izjava se ne može protumačiti kao podrška samo Vučiću, nego koaliciji snaga koje čine vlast u Srbiji. Sudeći po izjavama ruskih eksperata i političara, bliskih Kremlju, Moskva ne veruje do kraja aktuelnom predsedniku Srbije, odnosno, ne smatra ga proruskim državnikom“, ocenio je Sisojev.

Po njegovoj oceni, Moskva, međutim, polazi od toga da je Vučić najjača politička figura u Srbiji. “Zato formula koju je Rusija očigledno izabrala može da se formuliše kao: Vučić sa koalicijom proruskih političara na vrhu u Srbiji“, naveo je Sisojev.

On je podsetio da su još pre par godina, uoči parlamentarnih izbora u Srbiji, visoki funkcioneri vladajuće Jedinstvene Rusije otvoreno želeli uspeh na izborima tadašnjem lideru Demokratske stranke Srbije (DSS) Sandi Rašković Ivić u koaliciji sa pokretom Dveri.

Međutim, šest dana pre predsedničkih izbora u Srbiji predsednik Vladimir Putin je primio u Kremlju Vučića i otvoreno stavio do znanja koga Rusija preferira kao predsednika. A uoči foirmiranja vlade Srbije, Putin je u susretu sa Vučićem u Kremlju pred kamerama rekao da Moskva očekuje u vladi Srbije ministre orijentisane na saradnju sa Rusijom, kazao je on.

“Zato sadašnji sastav političkog vrha Srbije Rusiji odgovara: Vučić je predsednik koji preferira približavanje EU uz razvijene odnose sa Rusijom, a u ‘ekipi’ sa njim je ceo niz političara koji se mogu smatrati proruski orijentisanim, kao što su Ivica Dačić, Nenad Popović, Aleksandar Vulin”, smatra Sisojev.

On je dodao da kada Lavrov govori “Vučić i njegova ekipa, koalicija”, očigledno misli pre svega na Dačića kome je tokom posete uručen orden za negovanje srpsko-ruskog prijateljstava, a čiji je partijski kolega i dalje kontroliše Srbijagas.

“Podrška Vučiću će biti jača ukoliko u vlasti bude bilo što više proruskih političara”, naveo je Sisojev.

Sisojev je ocenio i da je kraća balkanska turneja Lavrova, poseta Sloveniji i Srbiji, imala i dimenziju koja je važna za Rusiju, jer će u martu biti održani predsednički izbori čiji je bezuslovni favorit Putin.

“U tom kontekstu euforični prijem na koji je naišao Lavrov u Beogradu, a u dobroj meri i u Ljubljani, bio je prezentovan kao dokaz da Rusija u jeku sukoba sa Zapadom ima osvedočene prijatelje, koji su medju sadašnjim i budućim članicama EU, kao što su Slovenija i Srbija. Zarad tih ciljeva trebalo je setiti se 180. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Rusije, bez obzira što prethodne jubileje niko nije obeležavao”, rekao je Sisojev.

(Beta)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …