Home / TEMA DANA / ŠOKANTNA TVRDNJA PAROVIĆA: NUKLEARNI LOBI HOĆE OD SRBIJE DA NAPRAVI POLIGION ZA PROBE! EVO ŠTA ĆE SE DESITI..

ŠOKANTNA TVRDNJA PAROVIĆA: NUKLEARNI LOBI HOĆE OD SRBIJE DA NAPRAVI POLIGION ZA PROBE! EVO ŠTA ĆE SE DESITI..

– Već nekoliko meseci traje intezivna kampanja nuklearnog lobija da se ukine moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana u Srbiji.

Predvodnik tog lobija je Aleksandar Vučić koji je očigledno napravio dogovore sa pojedinim uticajnim ljudima iz Sjedinjenih Američkih Država da naša država bude jedan od poligona za afirmaciju novog tipa elektrana, a to su tzv. modularne nuklearne elektrane – tvrdi Miroslav Parović.

Parović kaže da građani Srbije moraju da znaju da taj tip elektrana još uvek nigde nije ušao u upotrebu, već se planira da do 2030. bude izgrađeno nekoliko postrojenja u SAD i u nama susednoj Rumuniji.

– Shodno tome jako je neodgovorno od strane predstavnika vlasti pričati o nekakvoj superiornosti ove tehnologije koja u praksi nije proverena, pa samim tim ni potvrđena.

Takođe, izgradnja nuklearnih elektrana bilo kog tipa stvara potpunu energetsku zavisnost, što znači da u čitavom eksploatacionom veku postoji obaveza da se kupovina goriva, tekuće održavanje i svi remonti vrše samo i isključivo od strane te korporacije od koje kupujete tehnologiju.

I konačno, Srbija ima hiljade stručnjaka iz oblasti termike i praktično nikoga iz oblasti nuklearnih tehnologija, što znači da bi dugo vremena morali da plaćamo ljude iz inostranstva da se bave našim elektroenergetskim sistemom – kaže predsednik Narodnog slobodarskog pokreta.

On kaže da je rešenje za budućnost srpskog energetskog sekora leži u izgradnji velikih hidroelektrana na preostalim lokacijama, izgradnji pametne distributivne elektro mreže sposobne da upravlja većom količinom malih izvora električne energije kao i potrošnjom.

– Moramo vršiti postepenu supstituciju uglja zemnim gasom i u perspektivi vodonikom. U proces razvoja tehnologija za proizvodnju i eksploataciju vodonika moramo se kao država uključiti već sada jer imamo sve

potrebne kapacitete za tako nešto i bili bismo među prvima u jednom novom poduhvatu kojim pre svega Nemačka i Rusija planiraju da reše energetske izazove u budućnosti.

Ukupno gledano ovo bi bio najbolji način da se izvrši pravedna energetska tranzicija u Srbiji. Zbog svega upozoravam vlast da se ne igra sa ukidanjem moratorijuma na izgradnju nuklearnih elektrana!

Ujedno pozivam i sve opozicione kolege i pogotovo civilni sektor da budemo spremni da sprečimo naum Aleksandra Vučića i da ponovnim blokadama Srbije onemogućimo energetsko ropstvo koje nam se priprema – kaže Parović.

(pravda.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …