Home / TEMA DANA / ŠOKANTNO- AMERIČKI GENERAL najavio rat protiv Kine! EVO KADA ĆE POČETI

ŠOKANTNO- AMERIČKI GENERAL najavio rat protiv Kine! EVO KADA ĆE POČETI

Velika je verovatnoća da će Sjedinjene Države zaratiti sa Kinom krzo najviše 15 godina – rekao je general-pukovnik Ben Hodžes, bivši komandant američkih Kopnenih snaga u Evropi.

On je na Varšavskom bezbednosnom forumu – na istu temu – dodatno ukazao:

„Sjedinjenim Državama je od najveće važnosti da imaju čvrst evropski oslonac. Jer, mi ćemo kroz 15 godina zaista biti u ratnom stanju sa Kinom, mada to nije neizbežno“.

Hodžs je priznao da SAD nisu u stanju – da bi izašle na kraj sa `kineskom pretnjom` – da čine sve što bi bilo potrebno i u Evropi i na Pacifiku.

Nedavna anketa je pokazala da 46 odsto američkih vojnika i oficira očekuje izbijanje velikog rata – sa Rusijom ili Kinom – već u 2019-oj.

Komentarišući Hodžsovu procenu, poznati moskovski ekspert Vasilij Kašin je rekao:

„Američko-kineski konflikt – to će biti konflikt koji će se voditi za buduće ustrojstvo sveta. Drugim rečima – konflikt koji će Amerikancima biti potreban da bi sačuvali svoju hegemoniju. Taj konflikt mi se čini veoma verovatnim, a može izbiti zbog Tajvana“.

Kašin je vodeći ekspert Instituta Ruske akademije nauka za Daleki istok. Utoliko je važnije njegovo upozorenje:

„Za Peking je prisajedinjavanje Tajvana Kini jedan od najvitalnijih interesa. Problem se zaoštrava i zbog toga što nove generacije na Tajvanu sebe u dobroj meri ne smatraju Kinezima. To otežava `meko pripajanje`, a Amerikanci još nastavljaju da naoružavaju Tajvan. Ima više scenarija mogućeg američko-kineskog rata, ali taj rat ponajpre mogu isprovocirati za Kinu neprihvatljivi politički događaji na Tajvanu koji mogu biti povod za vojnu invaziju.“

Kašin u ovom kontekstu procenjuje:

„Amerikanci će pokušati da brzo priteknu u pomoć Tajvanu. Sve će presudno zavisiti od toga hoće li Kina uspeti da preuzme kontgrolu nad Tajvanom pre nego što SAD uspeju da u region dovedu snage dovoljne za rat protiv Kine. Američka vojna moć je razmazana po celom svetu, a kineska stalno raste pa se odnos snaga postepeno okreće u korist Kineza“.

Kašin naglašava da bitka za Tajvan – ako do nje dođe – neće proteći bez masovne primene raketa zemlja-zemlja i vazdušnih i pomorskih bitaka:

„Čim Kinezi steknu prednost u vazduhu, na scenu će izaći ratne flote dve zemlje i raketne jedinice. Ne treba isključiti ni upotrebu atomskog oružja. Pošto su Kinezi u toj oblasti slabija strana – teško da će oni prvi krenuti u takav sukob“.

Kašin je ubeđen da će Vašington –ako izgubi rat sa Kinom (za Tajvan) prestati da bude svetski lider. A ako SAD  pobede – sačuvaće svoj položaj, a tada će se Kina suočiti i sa unutrašnjim problemima.

Minule nedelje je kineski ministar odbrane Vej Fenhe objavio da je Peking spreman da plati svaku cenu za onemogućavanje pokušaja da mu se otme Tajvan.

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …