Home / TEMA DANA / ŠPANSKI EL ECONOMISTA: Grčka je mali problem u poređenju sa Italijom i Fracuskom!

ŠPANSKI EL ECONOMISTA: Grčka je mali problem u poređenju sa Italijom i Fracuskom!

Grčka dužnička kriza se namerno naduvava jer služi za prikrivanje mnogo većeg problema Evropske unije i evrozone, a to su Italija i Francuska – ocenio je renomirnai španski portal ElEconomista.com.

evropska unija

Tekst sa ovim upozorenjem objavljen je pod naslovom: „Grčka i trikovi Evropske centralne banke skrivaju realni problem evrozone” («Grecia y los ‘trucos’ del BCE ocultan el verdadero problema de la Eurozona»).

„Grčka je mala zemlja evrozone sa deset miliona stanovnika, ali je prema njoj usmerena takva pažnja kao da se radi o državi sa 320 miliona ljudi.Italija i Francuska imaju više od 126 miliona stanovnika, a one su stvarna opasnost za stabilnost evrozone”- naglasio je ElEconomista.com.

Pritom je podsetio da je prvi na ovakvo stanje stvari ukazao australijski ekonomista indijskog porekla Satjažit Das. U svojoj čuvenoj knjizi „Trejderi, topovi i novac”. A da je potom u komentaru u Financial Times skrenuo ponovo pažnju na problem:

„Italija i Francuska su stvorile dužničku lavinu koja visi nad Evropskom unijom. Za obe te zemlje su karakteristični slab progres u ekonomiji, rast nezaposlenosti i povećanje broja siromašnih”.

Dugovi Italije (u kojoj su, pored državnog duga, uključeni i kreditna zaduženost stanovništva i firmi) već čine 259 odsto njenog nacionalnog bruto-proizvoda. U Francuskoj se taj procenat već približio 280 odsto. Pri tom deficit budžeta Italije dostiže 3 odsto BDP, a Francuske 4,2 odsto.

Španski portal smatra da problemima Italije i Francuske posebno treba pridodati – nezaposlenost koja u obe zemlje nezaustavljivo raste.

ElEconomista.com podvlači: „Italija i Francuska u suštini nemaju prosto ekonomsku, već strukturnu krizu. U obe su zarade nepodnošljivo visoke, tržište radne snage neverovatno usko, a standard se održava spoljnim zajmovima. Poseban problem je što državni sektor u obe zemlje zauzima krajnje veliki prostor. Pojava evra samo je pogoršala stanje stvari u Italiji i Francuskoj”.

ElEconomista.com iz svega izvlači zaključak:

„Italija i Francuska nisu u stanju da spreče sopstvenu krizu. Njihov bruto proizvod bi morao da raste dva puta brže nego državni dug da bi se situacija nekako stabilizovala. Doduše, postoji i druga mogućnost: da smanje deficit državnog budžeta na 2 odsto bruto proizvoda, ali bi to u sadašnjim uslovima bilo kontraproduktivno jer bi samo dovelo do smanjivanja tempa rasta u tim zemljama i povećalo njihov budžetski deficit”.

Simptomatično je da španski portal Italiju i Francusku proglašava za učenike koji su na kontrolnom dobili dvojke, pa pokušavaju da to sakriju od „roditelja”. Između ostalog i time što upiru prstom u Grke i tvrde da je kod njih mnogo gore.

(Fakti)

 

Check Also

SRBIJA NAPRAVILA SVOJU VAKCINU PROTIV KORONE, TRI PUTA JE JAČA OD KINESKE

Stručnjaci Pasterovog zavoda iz Novog Sada napravili su test koji osim određivanja nivoa antitela na …