Home / TEMA DANA / SPREMA SE ENERGETSKI ARMAGEDON: PUTIN SAVRŠENO UPRAVLJA PROJEKTOM GASNE KRIZE- EVROPA JE NA KOLENIMA..

SPREMA SE ENERGETSKI ARMAGEDON: PUTIN SAVRŠENO UPRAVLJA PROJEKTOM GASNE KRIZE- EVROPA JE NA KOLENIMA..

Cena struje je, u Evropi, od početka godine, naglo skočila. Postojala je bojazan da domaćinstva neće moći da plate svoje obaveze.

Sa druge strane, Rusija ograničava isporuke gasa preko Poljske i Ukrajine, a vrednost novembarskih fjučersa, u glavnom holandskom čvorištu TTF, u utorak, dostigla je rekordnih 1.303 dolara za hiljadu kubnih metara, što je povećanje od 550% u odnosu na prošlu godinu, piše TVP.Info, Poljska.

„Posmatramo kako se Putin ponovo okrenuo političkim ucenjivanjima preko gasa. Centralna Evropa ima iskustvo u ovoj oblasti, zbog čega smo upozorili zapadne zemlje i evropske vlasti na takve rizike. Nisu nam verovali, ali sada se svi suočavamo sa tim”, izjavio je evropski poslanik Zbignjev Kuzmjuk.

„Nemačka je po svaku cenu želela da izgradi i pokrene Severni tok 2, a sada Putin pokušava da obezbedi da se već izgrađenom gasovodu omogući da radi van okvira trenutnog evropskog zakonodavstva, odnosno Trećeg energetskog paketa.

Proširene su norme stvorene za očuvanje konkurencije i obezbeđivanje jednakih uslova za sve učesnike na tržištu“, dodaje on. Poslanik je govorio o ovom problemu, uključujući i svoj govor u Evropskom parlamentu.

Odgovornost je prvenstveno na Berlinu

Kuzmjuk veruje da Rusija želi da postigne takvo povećanje cena gde će ljudi primati račune u iznosima dvostruko većim nego prošle godine.

“Građani će izaći na ulice, a Putin će biti oduševljen, jer će se Evropska unija izjasniti da je u vezi sa izbijanjem krize potrebno omogućiti Rusiji da snabdeva gas preko Severnog toka.

Odgovornost snose Berlin i Angela Merkel, koja je dovela do ovakvog razvoja događaja“, napominje, rekavši da će EU morati da učini ustupke.

Nemačka razume da će, kada se pokrene Severni tok 2, postati veliko gasno čvorište. Delujući kao posrednik, zaradiće veliki novac od prodaje svakog kubnog metra sirovine, a istovremeno će za svoju ekonomiju dobijati gas po povoljnijim cenama od drugih zemalja.

„Nemačka je oduvek bila zainteresovana za poboljšanje konkurentnosti, jer je na drugom mestu na listi svetskih izvoznika, posle Kine. Troškovi električne energije sastavni su deo cene svakog proizvoda, pa su niski troškovi proizvodnje ključni za Nemce”, kaže evropski poslanik.

Najnoviji događaji pokazali su da se Vladimir Putin ne plaši da ucenjuje čak i Nemačku. „Ranije je koristio sistem ucenjivanja protiv Ukrajine, ili Poljske, ali sada vidimo da se na isti način ponaša i protiv Berlina“, naglašava Kuzmjuk.

Cena Armagedona u Evropi

Prema rečima političara, situacija “na tržištu gasa zapadnih zemalja počinje da liči na Armagedon”. „Ako cene zaista rastu tako brzo, elektrane neće imati uslove za rad, a domaćinstva neće moći da se naplaćaju struje, doći će do katastrofalne situacije i Evropska unija će se predati“, upozorava on.

Kuzmjuk dodaje da Poljska još ima nekoliko aduta: dva poljska preduzeća dozvolila su proces sertifikacije Severnog toka 2, a Sud EU doneo je presudu u skladu sa poljskim interesima za gasovod

OPAL, i možda će ova pravosudna strategija biti iskoričćena.

Pokazalo se da su troškovi izgradnje Severnog toka 2 mnogo veći od troškova predviđenih projektom, pa će period vraćanja biti odložen.

„Ako se nemački organ za sertifikaciju i Evropska komisija budu pridržavale normi Trećeg energetskog paketa, trenutak početka isporuke ovim gasovodom biće odlagan mesecima, ako ne i godinama. Zadržaćemo čvrst stav po ovom pitanju, ali glavni alati, nažalost, nisu u našim rukama”, zaključuje Kuzmjuk.

(Webtribune.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …