Home / TEMA DANA / SPREMA SE NOVI HAOS: STIŽE NIPA VIRUS- SMRTNOST 50%, OTIČE MOZAK!?

SPREMA SE NOVI HAOS: STIŽE NIPA VIRUS- SMRTNOST 50%, OTIČE MOZAK!?

Virus Nipa, koji je mnogo smrtonosniji od koronavirusa i ubija najmanje polovinu zaraženih, mogao bi izazvati neku od sledećih pandemija u svetu, upozorila je ugledna britanska naučnica Sara Gilbert, koja je bila uključena u pravljenje vakcine protiv koronavirusa AstraZeneka. 

Javnost se priprema na novu pošast i pakao, i ističu da „realna opasnost od nove, pa i još gore pandemije, svakako postoji“ Već su počeli i medijsku kampanju o tome da je neophodno da se razviju nove vakcine!

Nipa virus može izazvati groznicu, glavobolju, otežano disanje, a među ozbiljnim simptomima su i oticanje mozga i koma, istakla je, Sara Gilbert, a prenosi britanski San.

– Svi znaju kako se SARS-CoV-2 proširio po celom svetu. Mutirao je, evoluirao i završili smo sa delta varijantom koja je veoma prenosiva. Ako dobijemo delta varijantu virusa Nipa, onda odjednom imamo visoko prenosiv virus sa 50 odsto smrtnosti – istakla je ona i dodala da njen tim prikuplja novac za razvoj vakcina ne samo protiv već poznatih bolesti, već i onih koje će se tek pojaviti.

– U pandemiji smo naučili da možemo brže i bolje. Želimo da primenimo te lekcije, ali su nam potrebni resursi. Potrebne su nam zalihe vakcine protiv patogena za koje već znamo, jer šta će se desiti ako odjednom

dođe do velike epidemije Nipe koja se počela širiti svetom. Godinama smo znali za opasnost, a vakcinu smo počeli da pravimo pre pet godina. Taj posao još nije završen – navela je Gilbertova.

Inače, ovaj virus je, nakon izbijanja infekcije u Indiji 2018. godine, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) stavila na vrh liste virusa koji bi u budućnosti mogli izazvati pandemije.

To je virusna infekcija, pre svega, centralnog nervnog sistema. Usled virusa može doći do poremećaja svesti, upale mozga, kome, a u velikom broju slučaja i do smrtnog ishoda. Nipa virus se, kako navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prenosi direktninim kontaktom sa zaraženim životinjama, poput slepih miševa ili svinja, zatim konzumiranje kontaminirane hrane, ali i bliskim kontaktom sa zaraženom osobom.

Check Also

UDARNO! RUSKI ANALITIČARI: LJUDI NISU SVESNI ALI TREĆI SVETSKI RAT JE VEĆ U TOKU!

Autor: Dmitrij DROBNjICKI SAMO što je održana vežba američke strateške komande Global Thunder 2022. Prema zvaničnom …