Home / TEMA DANA / SPREMA SE VELIKI SUKOB: 20 TONA ZLATA SKLONJENO IZ VENECUELE U RUSIJU

SPREMA SE VELIKI SUKOB: 20 TONA ZLATA SKLONJENO IZ VENECUELE U RUSIJU

Tvit jednog venecuelanskog zvaničnika izazvao je pravu lavinu na društvenim merama.

Reč je o tvitu venecuelanskog zvaničnika Jose Guerra koji je objavio pravu bombu: „U ruski Boing 777 koji je dan ranije sletio u Karakas ukrcano je 20 tona zlata iz trezora centralne banke“.

Ta tvrdnja izazvala je lavinu spekulacije i ogorčenja na društvenim mrežama.

Na pitanje odakle mu ova informacija, Guerra nije pružio nikakav dokaz.

Da li je ovo samo još jedan čudan komentar koji pokušava da skrene pažnju na stanje u Venezueli koja je pogođena teškom političkom krizom? Verovatno ne.

Kao prvo, Guerra je bivši ekonomista centralne banke koji je sigurno ostao u kontaktu s bivšim kolegama, navodi Seebiz.

S druge strane, osoba s direktnim saznanjima na tut emu rekla je za Blumberg da je 20 tona zlata izdvojeno u centralnoj banci za utovar.

Nije pružio dodatne informacije o planovima za te poluge. U vrednosti od nekih 840 miliona dolara, zlato predstavlja oko 20 odsto udela u metalu u Venezueli.

Budući da predsednik Nikolas Maduro gubi kontrolu nad već oskudnim finansijskim sredstvima i rezervama u zemlji zahvaljujući američkim sankcijama, već se danima spekulše ko bi mogao „zarobiti“ 200 tona zlatnih rezervi u zemlji i inostranstvu.

Venezuela duguje milijarde svojim pokroviteljima Rusiji i Kini, kao i vlasnicima obveznica, a takođe im je potrebna čvrsta valuta za kupovinu hrane za izgladnele građane.

U pitanju je zemlja čije se rezerve nafte opisuju kao najveće na svetu.

Ipak, tokom dvadeset godina socijalističke vladavine, najpre pod Hugom Čavezom, a onda Madurom, naftna industrija zemlje dotakla je dno.

Venezuela na svetskom tržištu nafte danas ne igra gotovo nikakvu ulogu.

Ukoliko se nafta u slučaju smene vlasti opet bude eksploatisala efikasnije, i ukoliko se prognani zapadni, pogotovo američki, koncerni vrate u tržišnu utakmicu, to bi moglo podstaći izvoz nafte.

Budući ugovori bi se sklapali na osnovu novonastale situacije – a to bi moglo pojeftiniti naftu na svetskom tržištu. A to bi bio pravi horor za Moskvu.

Check Also

UDARNO: Putin radikalno promenio strategiju u Ukrajini! Evo šta se dešava..

Ruska Federacija, u okviru specijalne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, sprovodi niz važnih geopolitičkih mera …