Home / TEMA DANA / SPREMAJU HAOS U CRNOM MORU: SENATORI TRAŽE OD TRAMPA VOJNU OPERACIJU PROTIV RUSIJE! (VIDEO)

SPREMAJU HAOS U CRNOM MORU: SENATORI TRAŽE OD TRAMPA VOJNU OPERACIJU PROTIV RUSIJE! (VIDEO)

Više od 48 američkih senatora pozvalo je američkog predsednika Donalda Trampa da izvede višenacionalnu operaciju protiv Rusije u Crnom moru.

Po njihovim rečima, to je potrebno kako bi se osigurala sloboda plovidbe, kao i radi demonstracije podrške “međunarodno priznatim granicama“ i bilateralnim odnosima. Naglašava se i potreba pružanja otpora navodnim napadima Rusije na suverenitet drugih država.

Osim toga, dokument sadrži pozive NATO-u da poveća prisustvo u Crnom moru, kao i poziv evropskim saveznicima i partnerima da ne dozvoljavaju ruskim vojnim brodovima uplovljavanje u svoje luke radi popunjavanja zaliha.

“(Senat) poziva predsednika da iskoristi svoje nadležnosti, radi povećanja mogućnosti ukrajinske vojske“, navodi se u jednoj od tačaka.

U narednoj tački se govori da Ukrajini treba dati dodatnu pomoć u sferi bezbednosti, “posebno u delu jačanja mogućnosti Ukrajine na moru“.

U dokumentu se pominje i da je “predsednik obavezan da uvede sankcije Rusiji u skladu sa Zakonom o borbi protiv neprijatelja Amerike putem sankcija.

Tekst dokumenta je dostupan na sajtu jednog od njegovih autora — senatora Rona Džonsona.

Poziv je podržao 41 senator, od ukupno 100.

Check Also

TAJNE SLUŽBE ZAPADA VRAĆAJU NAVALjNOG U MOSKVU DA POKUŠAJU SA NOVOM OBOJENOM REVOLUCIJOM

Autor: Prof. dr Srđan PERIŠIĆ, geopolitikolog Ruski opozicionar Aleksej Navaljni je već pet meseci u središtu odnosa …