Home / TEMA DANA / SPREMAJU SE U POHOD NA RUSIJU?! Evropa kreće u formiranje zajedničke armije!

SPREMAJU SE U POHOD NA RUSIJU?! Evropa kreće u formiranje zajedničke armije!

nato

Evropska unija, zbog brojnih konflikata u svetu i migracione krize, treba da povećava rashode za odbranu i da ide ka formiranjeu opšteevropske armije.

U intervjuu za Bild am Zontag, ovo je rekao nemački ministar finansija i jedan od najuticajnih ljudi u Evropi, Volfgang Šojble. On je pritom naglasio: „Moraćemo da trošimo znatno više sredstava nego dosad na zajedničke, evropske odbrambene inicijative.

Zemlje članice Evropske unije moraju postepeno preći na zajedničku spoljnu politiku i politiku bezbednosti. Naš konačni cilj mora da bude formiranje jedinstvene evropske armije“.

Kao pravi ministar finansija, Šojble je dodao: „Sredstva koja se već troše za izdržavanje 28 nacionalnih armija mogla bi se koristiti mnogo efikansije“.

Šojble je, bar u ovom intervjuu, dao sebi i ulogu nemačkog minstra odbrane rekavši: „Evropska unija mora biti aktivna na ‘vrućim tačkama’.

Ne možemo stabilizovati situaciju na Bliskom Istoku bez aktivnijeg evropskog učešća. Isto važi i za Afriku“.

On je istovremeno ukazao i da EU mora pojačati zaštitu svojih spoljnih granica i da Grčka, za koju je rekao da se godinama ne pridržava Dabrlinskih sporazuma, ne treba da svoje probleme prebacuje na druge.

Šojble posebno naglašava da istočnoevropske zemlje treba da primaju migrante, „manje nego Nemačka, ali da primaju“.
Nedavno je predsednik Evropske komisije (praktično premijer EU) Žan Klod Junker ocenio da Evropska unija ima „manji borbeni potencijal od svakog većeg kokošinjca“.

 (Pravda,fakti)

Check Also

KARAGANOV: „RUSIJA MORA ŽESTOKO DA UZVRAĆA UDARCE I DA PRESTANE DA VODI ODBRAMBENE BITKE“

Autor: Sergej KARAGANOV (počasni predsednik prezidijuma Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku) DUGO sam se dvoumio da …