Home / TEMA DANA / Srbi moraju da odbrane svoj identitet – pismo, jezik, kulturu i krsnu slavu!

Srbi moraju da odbrane svoj identitet – pismo, jezik, kulturu i krsnu slavu!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da politika državnog vrha Srpske, nakon oktobarskih izbora, ostaje ista i da će biti usmerena na dalje pozicioniranje i afirmaciju Republike Srpske kroz dejtonski mirovni sporazum i Ustav Srpske.

dodik 2

„Ono što je dobro za Republiku Srpsku, to ćemo raditi i u narednom periodu. Nemamo nameru odustajati od naših strateških ciljeva”, rekao je Dodik.

On je naglasio da će politika Republike Srpske u budućnosti biti ojačana nastojanjem da se nadležnosti koje su na sumnjiv način prenesene na nivo BiH, vrate Srpskoj.

Dodik je istakao da će poseban akcenat biti stavljen na jačanje ekonomije, otvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mesta.

Posebno je naglasio da je za Republiku Srpsku izuzetno važna realizacija gasovoda Južni tok i da taj projekat neće biti zaustavljen.

„Idemo u dalju proceduru, nećemo stati. Neće se zaustaviti taj projekat. Idemo u izgradnju gasovoda”, rekao je Dodik, koji je u Beogradu prisustvovao vojnoj paradi „Korak pobednika”, održanoj povodom 100 godina od početka Velikog rata i 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

On je istakao da je sa predsednikom Izvršnog odbora Gazproma Aleksejom Milerom razgovarao u vezi sa gasovodom.

Dodik je rekao da je iza njega izuzetno uspešan dan i da se u nekim delovima razgovora sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom „moglo videti šta ruska politika i privreda na ovom prostoru misle”.

On je naglasio da je Putin ovom prilikom govorio o mogućnosti da se pokuša putem ruskih poslovnih banaka finansirati poljoprivreda za rusko tržište.

„Tu mogućost ćemo dobro izučiti i mi u Republici Srpskoj, te pokušati da napravimo iskorak”, dodao je predsednik Srpske.

Dodik je istakao da je Jugoslavija bila velika zabluda srpskog naroda u prošlom veku i da Srbi i u Srbiji i u Republici Srpskoj treba da se okrenu stvaranju svoje države i da odbrane svoj identitet.

On je rekao da su Srbi u oba svetska rata najviše stradali u regionu, a da su ustaše i drugi kvislinzi iz toga pokušali da izvuku korist.

„Srbi danas moraju da odbrane sve ono što se tiče njihovog identiteta – pismo, jezik, kulturu, krsnu slavu i sve ono što jeste identitet i da taj identitet ne skrivaju ni od koga i da se njega ne stide”, istakao je Dodik.

Predsednik Srpske je rekao da su prilikom radnog ručka koji je državni vrh Srbije organizovao u čast predsednika Rusije dotaknute brojne istorijske teme i da je pitanje koliko bi bilo Srba i Rusa da nije bilo stradanja u Prvom i Drugom svetskom ratu.

(Srna)

 

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …