Home / TEMA DANA / SRBIJA DOBIJA IZLAZ NA MORE? AMERIKANAC ŠOKIRAO PREDLOGOM O RAZGRANIČENjU SA KOSOVOM!

SRBIJA DOBIJA IZLAZ NA MORE? AMERIKANAC ŠOKIRAO PREDLOGOM O RAZGRANIČENjU SA KOSOVOM!

Komentarišući sitauciju na Kosovu, direktor Instituta za strateške studije u Vašingtonu Gregori Kopli kaže da su u ovom trenutku politički lideri u Prištini shvatili činjenicu da jednostavnoo ne mogu da naprave državu Kosovo da zavisi sama od sebe, tako da i njima ”cure opcije” vrlo brzo.

“Videli smo svi nedavno da je premijer podneo ostavku, kako bi se odazvao pozivu Suda u Hagu zbog ratnih zločina. Problemi se, kada je samo Kosovo u pitanju, neće tako lako i sami rešiti. Međunarodna priznanja Kosova od strane država širom sveta su praktično iznuđena pritiskom i uticajem SAD, posebno pod Klintonovom administracijom, pa i onim posle njega”, rekao je on.

Sada smo došli u fazu, kaže Kopli, da države povlače priznanja.

Naveo je da je dosta vremena proveo na Balkanu tokom 90-ih godina, prateći razvoj situacije dok je rat trajao, a pratio je i situaciju na Kosovu.

“Da se razumemo, Kosovo se više neće vratiti pod okrilje Srbije, kao što je to nekad bilo. Naš kolega Darko Trifunović je izneo nedavno plan zamene ili razmene teritorija, u zamenu za priznanje i to je po meni veoma razumno. Albansko stanovništvo i OVK su oduvek imali želju da se ujedine sa Albanijom.

To je vrlo moguće i moglo bi da bude priznato od strane međunarodne zajednice. Opet, kada bi se Srbiji vratio onaj deo Kosova i Metohije, gde je većinsko srpsko stanovništvo i kada bi bio napravljen koridor do zapadne Albanije, kako bi Srbija dobila izlaz na more, što je američki predsednik Truman i zahtevao 1919. godine, onda bismo imali dobitnu kombinaciju između Srbije i Albanaca, bilo onih sa Kosova, bilo onih iz Albanije.

E sad, pošto komunikacije gotovo da i nema između Prištine i Beograda, mislim da tu treba aktivno da se uključi međunarodna zajednica, verovatno SAD, koje bi na taj način pokazale svoju snagu, moć i prestiž ovde na Balkanu”, kazao je Kopli.

Prema njegovim rečima, SAD to moraju da urade, neophodna im je baš ova prilika, isto kao i Srbiji i Albaniji.

Da li je pesimista kada je u pitanju zapadni Balkan, Kopli odgovara:

“Neću da kažem ni da sam optimista, ni da sam pesimista. Šta vidimo sad? Rusko-kineski savez, zajedno sa Turskom, u stvari posebno Turska i Rusija žele da imaju sve veći uticaj na Zapadnom Balkanu. Prema tome, ovaj prostor ponovo postaje granica između istoka i zapada. To bi moglo da bude iskorišćeno pozitivno ili negativno od strane Srbije i srpskog naroda, generalno. Isto tako, ovu situaciju i SAD mogu da iskoriste na pozitivan način”.

Smatra da nijedna zemlja regiona ne može da računa na EU, na njenu ekonomsku pomoć u budućnosti.

To obrazlaže činjenicom da je “počeo raspad EU”.

“Ako Velika Britanija ode, a verujem da hoće, pre ili kasnije, krenuće za njom i neke druge, verovatno manje zemlje članice. Pravo je vreme, po meni, za Srbiju da se okrene Britaniji, kao nezavisnom igraču, kako bi ona preuzela što aktivniju ulogu u regionu. I, naravno, Trampovoj administraciji. Srbi jednostavno moraju da se okrenu sami sebi i da se odrede, šta žele i gde vide sebe u budućnosti, onda može i da bude nešto pozitivno, kako za Srbiju, tako i za Srbe generalno”, kazao je Kopli.

Ono što Srbija želi i treba da bude, to je jedan moćan most između istoka i zapada. Po meni, to je velika prilika za Srbiju da postane pravo raskršće Balkana. Srbija i Srbi moraju da imaju veliku, pravu, dugotrajnu strategiju, što u ovom trenutku nema.

Ne verujem i ne mora da znači da Srbija treba da vidi sebe u EU ili da ima bliske odnose sa NATO-om. Srpska uloga treba da bude takva da Srbija bude Srbija. Srbi u ovom trenutku, ponovo moraju da veruju sami u sebe, jer koliko sam ja upoznao Srbe, oni su vrlo jedinstveni, koji kad su ujedinjeni mogu da učine velike stvari, ali samo izaberu li pravi put.

Uzmite primer Nikole Tesle i on je samo jedan od na hiljade primera svetski priznatih ljudi. Srbima upravo to treba, neko ko će da bude i srpski i svetski”, kazao je Kopli.

Kada je u pitanju BiH, Kopli kaže da ne vidi nikakav napredak.

“Ne vidimo jedinstvenu vladu za čitavu državu. BiH je i dalje polarizovana, tako da je zemlja zaglavljena u toj podeljenosti još od kraja rata”, kazao je Kopli.

On kaže da je veoma teško videti bilo kakav iskorak naprijed.

“Mislilo se da će EU biti taj faktor, koji će ujediniti narode u ovoj zemlji, ali se pokazalo da to nije slučaj, jer i sama EU postaje disfunkcionalna, pogotovo što se tiče ekonomije, tako da je sve teže samoj BiH da živi i preživi.”, kazao je Kopli.

On smatra da BiH koja mora da pronađe neko dugotrajno rešenje, a neka od tih rešenja bi mogla da budu prilično bolna.

(Kurir)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …