Home / TEMA DANA / SRBIJA OSTAJE BEZ VODE ZA PIĆE! VANREDNO STANJE I RESTRIKCIJE U POŽEGI, ARILjU, ČAČKU I G. MILANOVCU!

SRBIJA OSTAJE BEZ VODE ZA PIĆE! VANREDNO STANJE I RESTRIKCIJE U POŽEGI, ARILjU, ČAČKU I G. MILANOVCU!

Grad Čačak uveo je danas vanrednu situaciju na čitavoj teritoriji zbog nestašice vode, a na predlog JKP „Vodovod“. Vanredna situacija proglašena je i u opštini Gornji Milanovac.

Prema rečima gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, situacija je jako teška, prenosi Glas Zapadne Srbije.

„U maju mesecu sa vodosistema Rzav primali smo 345 litara vode, juče je to bilo 209, a jutros već 204 litra što situaciju čini jako teškom. Naša proizvodnja je na maksimumu, ali ukoliko se suša nastavi veliko je pitanje kako će sitacija dalje razvijati“, rekao je Todorović.

Vanredna situacija podrazumevaće i dodatne kontrole, kao i veću aktivnost komunlanih policijaca koji će proveravati da li postoji kršenje propisanih mera, a ugroženim domaćinstvima voda će biti dostavljana cisternama.

„Mi smo više puta apelovali na sve naše građane da racionlano koriste vodu, ali oni su se oglušili na sve naše molbe. Zalivaju bašte, voćnjake i teško stanje čine još težim. Još jednom ćemo zamoliti da se ponašaju u skladu sa situacijom“, istakao je Todorović.

Kako je dodao tražiće od nadležnih institucija da dozvole smanjenje biološkog minimuma na samom vodozahvatu, kako bi mogli da dobiju još dodatnih 100 litara što bi zadovoljilo potrebe svih pet lokalnih samouprava.

Na teritoriji opštine Gornji Milanovac proglašena je vanredna situacija zbog vodosnadbevanja, a od danas su na snazi nove mere restrikcije.

Restrikcije u vodosnabdevanju uvodiće se naizmenično po naseljima u periodima od 7 do 18, od 12 do 23 sata i od 19 do 06 sati, prenosi Glas Zapadne Srbije.

Mere restrikcije primenjivaće se od danas do poboljšanja hidrometeoroloških uslova na teritoriji opštine Gornji Milanovac.

Prethodno donete mere opštinske uprave Gornji Milanovac ostaju na snazi i one podrazumevaju zabranu korišćenja vode iz gradskog vodovoda za pranje ulica, trotoara i automobila, za zalivanje dvorišta i bašta, za zalivanje zasada voća i povrća.

U Srbiji je do sada zbog nestašice vode vanredna situacija proglašena u Požegi, Arilju i Čačku.

I na teritorijama opština Arilje i Požega ranije je proglašena vanredna situacija zbog nedostatka vode za piće.

Check Also

MENTORI KOSOVSKE NEZAVISNOSTI GURAJU RADIKALIZACIJU- I OVO NIJE KRAJ!

Najnovije zaoštravanje situacije na severu Kosova pokazuje da se onaj ko je odlučio da istera …