Home / TEMA DANA / Srbija raspoređuje Vojsku na granici sa Mađarskom?!

Srbija raspoređuje Vojsku na granici sa Mađarskom?!

vojska srbije- naoruzanje 2
 Srbija neće prihvatiti izbeglice koje Mađarska bude htela da vrati nazad, po cenu da i Srbija rasporedi svoju Vojsku na granici, izjavio je večeras državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Nenad Ivanišević.

On je pred početak skupa posvećenog ljudskim pravima izbeglica rekao novinarima da će Srbija primati nazad ljude na koje se odnosi readmisija, ali da se to ne odnosi na najveći deo izbeglica koji je ilegalno prešao iz Srbije u Mađarsku.

„Mi nikog nećemo da primimo. Zna se šta je readmisija. I po readmisiji ćemo ljude primati. Svi ljudi koji su prešli u Mađarsku, nećemo ih primiti, po cenu da i Srbija postavi Vojsku na granici. Nećemo prihvatiti taj broj izbeglica koji Mađarska vraća. I to jeste naš stav od danas i to treba svi da znaju“, rekao je Ivanišević.

On je precizirao da sporazum o readmisiji jasno precizira kako se po Međunarodnom pravu vrši readmisija.

„Vrši se uz utvrđivanje zemlje porekla i, pre svega, zemlje državljanstva. Dakle, ukoliko žele da vraćaju ljude – moraće da ih vrate u Grčku. To je prva zemlja ulaska u Evropsku uniju“, dodao je on.

Upitan kako će Srbija sprečiti povratak izbeglica, Ivanišević je rekao da će država“ako bude trebalo preduzeti sve ono što može da preduzme“.

U Mađarskoj od ponoći stupa na snagu strožiji zakon o državnoj granici koji, između ostalog, Srbiju tretira kao zemlju sigurnog porekla i omogućava vraćanje izbeglica.

Kroz Srbiju se kreće oko 1.000 izbeglica, saopštio je večeras Komesarijat za izbeglice i migracije. Kako se navodi u saopštenju, na granici sa Mađarskom, na potezu oko pruge, trenutno je oko 100 migranata, a na graničnom prelazu Horgoš 2 oko 300. U Prihvatnom centru u Preševu trenutno se nalazi 500 migranata, a u Beogradu boravi oko 300 migranta. U humanitarnom punktu u Kanjiži smešteno je 50 migranta, dok je u predprihvatni centar u Miratovačkom polju oko 18.30 stiglo 1.200 migranata, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

 

Check Also

GLAVNI LEKAR MOSKVE IZNEO ISTINU O KORONI I ZAPANJIO SVET: NEKA VAS NE PLAŠI POVEĆAN BROJ ZARAŽENIH- EVO ZAŠTO

Glavni lekar moskovske gradske kliničke bolnice br. 71 Aleksandar Mjasnjikov poručio je sunarodnicima da ne …