Home / TEMA DANA / SRBIJA SPREMA KONTRAUDAR! Albanci dobili OKLOPNA VOZILA, a ako ovo urade, dolazi do „SUKOBA“!

SRBIJA SPREMA KONTRAUDAR! Albanci dobili OKLOPNA VOZILA, a ako ovo urade, dolazi do „SUKOBA“!

Vest da su višenamenska vojna, odnosno borbena vozila stigla iz SAD na Kosovo uzburkala je srpsku javnost, a vojni analitičar Miroslav Lazanski smatra da Srbija nema razloga za strah.

Naime, na Kosovo su stigla 24 blindirana oklopna vozila „Hamvi“ i očekuje se da će biti na raspolaganju oružanim snagama Kosova.

– Nije to ništa dramatično, to je samo zaokruživanje transformacije njihovih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova. „Hamvi“ može kupiti svako privatno lice, tako da Srbija nema razloga da strepi. Podsetiću samo da su Albanci i ranije dobili oklopna vozila od Turske – kaže za naš portal Lazanski.

Lažna kosovska vlada julu ove godine potpisala je ugovor o kupovini pedeset jednog oklopnog vozila. Ceremonija prijema održana je u prostorijama kasarne Bezbednosnih snaga lažne države Kosovo i na njoj su učestvovali visoki lokalni i zvaničnici američke ambasade.

Samozvani premijer Kosova Ramuš Haradinaj zapretio je da će protiv Beograda preduzeti i teže mere od uvođenja taksa od sto odsto na srpske proizvode, dok prištinski portal „Gazeta ekspres“ piše, pozivajući se na neimanovane izvore iz lažnih kosovskih institucija, da se prva mera vlade u Prištini odnosi na vozila sa srpskim registarskim tablicama, druga na robu starnih kompanija proizvedenu u Srbiji i treća o nepriznavanju dokumenata.

Prva mera bila bi, navodno, uspostavljenje „reciprociteta“ kada se radi o motornim vozilima. Druga mera bi se odnosila na robu i značila bi zabranu ulaska robe stranih kompanija, proizvedenu u Srbiji, koje do sada nisu plaćale carinu od 100 odsto. treća mera bila bi odluka prištinske vlade da ne priznaje srpska dokumenta koja se odnose na kvalitet proizvoda i slično.

S druge strane, spekuliše se da bi među tri nove mere, koje Albanci nameravaju da preduzmu protiv Srbije, moglo da se krije i ukidanje platnog prometa na severu Kosova, zabrana ulaska vozilima sa srpskim tablicama i zabrana srpskim ministrima i funkcionerima da pređu administrativnu granicu na Kosovu i Metohiji.

Treba napomenuti da bi se ovakvim potencijalnim odlukama ne samo narušila sloboda kretanja Srbima, već bi i lažne prištinske vesti praktično zabranile upotrebu dinara u južnoj srpskoj pokrajini, te bi se stopiranjem platnog prometa ozbiljno doveo u pitanje opstanak i život naših građana koji su zaposleni u institucijama koje se nalaze u sistemu Srbije i koji primaju zarade preko srpskih banaka koje funkcionišu na Kosovu.

Lazanski za SrbijuDanas kaže da zbog svega ovoga treba biti na velikom oprezu.

– Ako Albanci preduzmu te nove tri mere protiv Srbije koje najavljuju, onda ćemo mi uzvratiti kontramerama, nema tu više priče – ističe naš sagovornik.

Podsetimo, i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče, odgovarajući na pitanja novinara, da je Priština spremna na nove mere usmerene protiv Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji, da su u pitanju tri nova poteza, koja bi mogla da preduzme, međutim, nije precizirao o kojim se merama radi.

– Ne zna se koja je od te tri mere gora po nas. Ali, ne mislim da je jedna od tih stvari dugoročno dobra za Haradinaja, on je čovek koji kratkoročno posmatra stvari, kao i neki od naših političkih protivnika – rekao je predsednik dodajući da će država doneti odluke o novim merama albanske strane tek kada i ako budu preduzete.

Check Also

PRELEVIĆ: VUČIĆ JE U PAKLU KRIMINALA- BRISELSKIM SPORAZUMOM JE ZAPEČATIO SUDBINU KOSOVA! (VIDEO)

Gost emisije Kota 17 u produkciji HelmKasta je bio Božo Prelević. Prelević je na samom …