Home / TEMA DANA / SRBIJA U VELIKOJ IGRI ZAPADA I RUSIJE: Zašto je Vučić poručio SAD i EU da Srbija nije vazalna država?

SRBIJA U VELIKOJ IGRI ZAPADA I RUSIJE: Zašto je Vučić poručio SAD i EU da Srbija nije vazalna država?

Piše: Tomislav Kresović
Da li je Srbija u protektoratu?
Srbija i njena vlada su nezavisne u onoj meri koliko su sposobne da samostalno odlučuju o svojoj teritoriji, finansijama i načinu biranja vlasti. Ono što je činjenica za Srbiju je oteto Kosovo na koje sve manje ima uticaja i proglašeno je mimo volje Srbije u nezavisnu državu uz priznanje Zapada.

srbija- tenkovi

Srbija samostalno vodi svoje finasije, ali su one uslovljene merama MMF. Srbija je na putu ka EU i mora da usvaja kao kandidat zakone koji se u velikoj meri «kose» sa interesima građana Srbije. EU svojim «direktivama» menja državne, političke i zakonske interese Srbije.

Srbija ima svoju spoljnu politiku, ali se na nju vrši veliki pritisak da se opredeli između EU odnosno Zapada i Rusije. Profesor univerziteta MGIMO dr Jelena Ponomarjova, jedan od vodećih ruskih stručnjaka za Balkan za «Politiku» analizira odnose na Balkanu.

Jedna od »provokacija» za analizu je javna poruka premijera i novoizbranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da nije izabran da bude predsednik vazalne države. Srbija je formalno nezavisna država ali je u velikoj meri zavisna od moći i uticaja i Zapada i Rusije.

Veliki traže vazalni odnos

Profesor dr Jelena Ponomarjova smatra da «vazale« u savremenom svetu imaju samo SAD i EU, a da Rusija odavno nema vazale i da je ovu poruku premijer Vučić poslao u Brisel i Vašingtonu. I Rusija kao moćna država ima svoje pritiske i uslove malim državama, posebno kada je reč o geostrateškim opcijama prema NATO na Balkanu koji je za Rusiju neprijateljski usmeren i zatvara je pristup u regionu.

Zato profesorka Jelena Ponomarjova kaže da u Rusiji postoje dva shvatanja. Prva kaže da ako balansiraš između SAD i Rusije, pre ili kasnije se moraš opredeliti i iz toga ništa dobro neće ispasti. Zato treba stranu izabrati ranije.

Drugi smatraju da zemlje koje se graniče sa EU, polazeći od instinkta samoodržanja, moraju da uzimaju u obzir interese velikih igrača. Ovde se Srbiji nameću pritisci da se što pre opredeli ili za EU i NATO ili Rusiju.

Politička istorija Srbije uči da se Srbija opredeljivala «za sebe», tako što je imala saveznike i protivnike i na Zapadu i Istoku u zavisnosti od međunarodnih odnosa i rasporeda snaga i interesa. Velike sile su Srbiju tretirale kao svoju interesnu zonu protektoranog interesa, Srbija se borila za svoju samostalnost i u sporu velikih sila.

Kome je priklonjena Srbija?

Situacija na Balkanu je takva da je Srbija u okruženju država NATO i EU, koje nemaju blagonaklnosti prema Ruskom uticaju na Balkanu. Od dobijanja nezavisnosti Srbije na Berlinskom kongresu 1878. godine, do 1903. godine Srbija je u zoni germanskog uticaja preko Austrougarske i Nemačke.

Period od 1903. do 1918. godine Srbiji je bliska Carska Rusiji, Francuska. Između dva svetska rata Srbija je u «Maloj Antanti« od 1920-1936 godine, a onda se približava Nemačkoj od 1936. do 1941.

Nakon Drugog svetskog rata, Jugoslavija i Srbija od 1944-1948 bliska je sa SSSR-om, a onda se od 1950. približava Zapadu pre svega SAD i NATO. Obnavljaju se odnosi sa SSSR od 1956. do raspada SSSR i Jugoslavije, ali slabijeg intenziteta nego sa Zapadom.

Miloševićevo vreme sukoba sa Zapadom od 1990-2000 godine prati odnos «umerenog» savezništva prema Rusiji. Nakon 2000. godine Srbija vodi više prozapadnu politiku, a svoje odnose sa Rusijom jača od 2006. godine.

Sve u svemu Srbija je od 1878. godine do danas bila u rastegljivim odnosima i interesima i sa Zapadom i sa Rusijom. Upravo zbog toga profesorka Jelena Ponomarjova kaže: «Zato bi meni kao Ruskinji i naučniku bilo izuzetno drago da čujem da će i Srbija stati uz rame Rusiji ako stvari izmaknu kontroli». Tada će biti kasno jer onda druga strana određuje pravila igre za Srbiju.

(Vidovdan)

Check Also

KURTI SPREMA NOVI NAPAD! VOJSKA SRBIJE SPREMNA DA ZA 48 SATI ZAŠTITI SRBE!

Obaveštajci upozoravaju da će Aljbin Kurti najverovatnije sutra ponovo poslati ROSU na sever Kosova! Naša …