Home / TEMA DANA / SRBIJI SE NEŠTO SPREMA!? EU I NEMAČKA DONOSE NEOČEKIVANE ODLUKE!

SRBIJI SE NEŠTO SPREMA!? EU I NEMAČKA DONOSE NEOČEKIVANE ODLUKE!

Očekuje se da Nemačka i Francuska imenuju, po ugledu na SAD, svog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, navodi RTS, koji se poziva na prištinske medije.

Iako još nije predložen nijedan konkretan kandidat, izvori TV Klan Kosova kažu da Berlin želi da nemački zvaničnik zauzme tu funkciju i da bi zvanično imenovanje moglo da bude objavljeno nakon izbora na Kosovu.

Podseća se da je nemački poslanik Peter Bejer podržao ideju EU da imenuje specijalnog izaslanika za razgovore između Beograda i Prištine. “Ova ličnost sa posebnim timom olakšala bi konstruktivan i iskren aspekt za nastavak procesa razgovora”, rekao je Bejer.

S druge strane, portal Radiosarajevo.ba navodi da EU želi da ima svog čoveka specijalno zaduženog za Balkan, a navodno su zvaničnici Unije blizu odluke o tome. Kako se ističe, o tom predlogu raspravlja se već nekoliko meseci, nakon što je u Brisel iz Vašingtona stiglo obaveštenje da imenuju Metjua Palmera za svog izaslanika za region Zapadnog Balkana.

Nezavisne navode da bi to mogao biti Žosep Borel, novoimenovani visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU, te da bi odluka mogla biti obznanjena nakon njegove formalne potvrde u Evropskom parlamentu.

Takođe, još nije donesena odluka da li bi on bio izaslanik za ceo Balkan ili bi se njegov mandat odnosio samo na predstojeći dijalog Beograda i Prištine.

(RTS)

Check Also

IGRA ZA NOVE USTUPKE SE NASTAVLJA: POSLE REŽIJE NA SEVERU KOSOVA, EU ZOVE BEOGRAD I PRIŠTINU U BRISEL NA “DOGOVOR”

Šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav …