Home / TEMA DANA / Srbiji se sprema makedonski scenario..

Srbiji se sprema makedonski scenario..

Premijer Srbije Aleksandar Vučić na jednom predizbornom skupu izjavio je, pretećim tonom, da „Srbija neće biti Makedonija“, to jest, da neće dozvoliti „makedonski scenario“.Zanimljivo je analizirati šta bi uopšte trebalo da znači poređenje Srbije sa južnim komšijama.
srbija-protest-mladi-pistaljke
Dobro je kad smo mi sa Albancima, ali vi…

Posle mnogo odlaganja, u Makedoniji su održani parlamentarni izbori.

Vladajuća partija VMRO-DPMNE, na čelu sa premijerom Nikolom Gruevskim i predsednikom Đorđem Ivanovim neće da preda vlast iako je izgubila na izborima.

Tačnije, pojavila se postizborna koalicija koja ima većinu u parlamentu.

Osnovni problem je što bi novi premijer trebalo da bude Zoran Zaev iz stanke SDSM koji je dobio podršku albanskih partija prihvatajući njihove uslove, od kojih je najvažniji ravnopravnost makedonskog i albanskog jezika (inače, Albanaca u Makedoniji ima nešto preko 25%).

VMRO-DPMNE je na vlasti 11 godina, uz podršku tih istih albanskih partija, koje navode da su se u inicijalnim pregovorima o koalicionoj vladi složili oko ovog istog zakona, ali da VMRO-DPMNE sada protestuje i izaziva problem jer ne želi da DUI (najveća albanska partija) formira koalicionu vladu sa SDSM.

Makedonci – potomci Aleksandra Velikog?

Inače, VMRO-DPMNE je započeo takozvanu „antikvizaciju“ makedonske nacije. Lansirali su projekat „Skoplje 2014“, gradeći veliki broj spomenika koji slave „antičku istoriju“ Makedonije, od kojih je najvažniji statua Aleksandra Velikog.

Ovaj projekat, koji je izazvao kontroverze u Makedoniji, u ostatku sveta izazvao je prvenstveno podsmeh.

Skoplje je upoređivano sa Diznilendom, a VMRO-DPMNE i DUI nazvani su „korupcijskom tender koalicijom“.

Međutim, Albancima to nije smetalo, jer su i oni dobili veliki broj spomenika, od kojih se naročito ističe onaj podignut Skenderbegu.

Kako bi onda, prema rečima premijera Gruevskog, dolazak na vlast opozicionog kandidata Zorana Zaeva ugrozio vitalne interese Makedonije i predstavljao izdaju njenih nacionalnih interesa?

Vučića vole lideri, ali ambasadori…

Tu dolazimo do zanimljivih paralela sa situacijom u Srbiji.

Kao što Gruevski makedonsku opoziciju optužuje da je koalicioni sporazum napravila pod uticajem stranih sila, u inostranstvu, tj.

Albaniji, tako isto Vučić srpsku opoziciju optužuje da se nalazi pod inostranim uticajem, odnosno, pod patronatom pojedinih ambasadora.

Takođe, Vučić opoziciju naziva izdajničkom i opominje da bi njegov poraz na izborima ugrozio nacionalne interese i nezavisnost Srbije. U tu svrhu on ne preza od sve jačih represalija.

Uskraćivanje javnih beležnika opozicionim predsedničkim kandidatima u Beogradu, otkazivanje dodele nagrade najčitanijem piscu jer je podržao opozicionog kandidata, zabrana koncerta pevača u Smederevu, onemogućavanje predizbornog skupa u Krupnju, samo su neke od nasilničkih akcija koje je Srpska napredna stranka izvela.

To navodi na zaključak da je Vučić, spominjući „makedonski scenario“, u stvari mislio na ono što je njegova najgora noćna mora, a to je – gubitak vlasti koju je tako čvrsto prigrabio.

(Agencije)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …