Home / TEMA DANA / SRPSKI ANALITIČAR OTKRIO: PREGOVORI O KOSOVU KRIJU I JEDNU VELIKU TAJNU O KOJOJ SVI ĆUTE…

SRPSKI ANALITIČAR OTKRIO: PREGOVORI O KOSOVU KRIJU I JEDNU VELIKU TAJNU O KOJOJ SVI ĆUTE…

Hašim Tači, takozvani predsednik Kosova, nije samo najavio pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca Kosovu ve je i finalni dogovor između Beograda i Prištine preimenovao u — „mirovni sporazum“.

Glavni pregovarač Prištine tako je faktički duboko zašao ne samo u povredu suvereniteta i integriteta Srbije već i u pretvaranje očekivanog dogovora u sporazum koji međusobno potpisuju dve države posle rata. Dakle, prejudicirao je priznanje Kosova kao države od strane Srbije!

Tači je, da preciziramo, svoj stav o „korekciji granica“ faktički promenio preko noći u — „ mirovni sporazum“.

Da li predsednik nepriznatog Kosova ovim korekcijama stava želi da uceni i Beograd i međunarodnu zajednicu ili samo puca iz prazne puške? Koliko su opasne pretenzije da se i uža Srbija dalje komada?

Dr Dejan Mirović kaže da Tači pokušava da deluje na dva fronta. Prema njegovim rečima, prvi se odnosi na promenu terminologije u pregovorima sa Beogradom kojom pokušava da opravda nelegalnu agresiju NATO-a na SRJ.

Drugim, koji se odnosi na pripajanje takozvane „Preševske doline“ Kosovu, Tači pokušava da izvuče što više.

„Sve ukupno mogu samo da tumačim kao produžetak rata iz 1999. godine, i agresije NATO-a na nas. To bi trebalo legalizovati, a jedini put je da Srbija prizna da je bombardovana zato što je navodnio bila u ratu sa manjinom koja je tada bila u sastavu Srbije i SRJ — Albancima sa Kosova.

Prema tome, mirovni sporazum bi označavao kraj rata iz 1999. godine, gde bi Srbija priznala da je bombardovana s pravom i gde priznaje da su teroristi OVK bili zaraćena strana. U međunarodnom pravu, to znači da vi priznajete da je secesija Kosova bila opravdana. To sa jedne strane oslobađa i sam NATO odgovornosti, što mi govori da Tači ovim samo ispunjava nečiji nalog“, objašnjava dr Mirović.

Naš sagovornik ne misli da Tači sada prvi put otvoreno govori o pripajanju tzv. „Preševske doline“ Kosovu, već tvrdi da on to radi odavno, samo ne tako često i direktno kao sada.

„On hoće da nastavi maksimalistički pristup pregovorima koji očigledno ovih šest godina idu savršeno u njegovu korist. Dakle, ako je dosad dobijao sve, a zauzvrat nije dao ništa, zašto ne bi tražio još?“, pita se dr Mirović.

Prema njegovim rečima, ovakve izjave Hašima Tačija treba oštro demantovati iz Beograda, da svima bude jasno da od toga nema ništa, jer se u suprotnom pre svega među građanima na Kosmetu stvara privid da će Priština zaista da dobije sve što poželi.

Check Also

UDARNO: Putin radikalno promenio strategiju u Ukrajini! Evo šta se dešava..

Ruska Federacija, u okviru specijalne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, sprovodi niz važnih geopolitičkih mera …