Home / TEMA DANA / SRPSKI EKSPERTI IZDALI ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENjE: Deca će nam umirati od raka zbog ovoga..

SRPSKI EKSPERTI IZDALI ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENjE: Deca će nam umirati od raka zbog ovoga..

Nedopustivo je da nam neko zatruje zemlju i vodotokove. To je zločin, kaže prof. dr Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju.

Posledice nesavesnog odlaganja opasnog otpada, koji je skriven na oko 90 lokacija u Srbiji, platićemo narušenim zdravljem, a stručnjaci upozoravaju da taj kancerogeni i toksični materijal može lako dovesti do povećanja broja obolelih od raka, pre svega dece.

Procenjuje se da na teritoriji naše zemlje postoji čak 300.000 tona istorijskog otpada, zaostalog još iz socijalizma, koji nije adekvatno odložen u napuštenim fabričkim postrojenjima, kao i 100.000 tona štetnih sirovina koje su bahati pojedinci zakopali u nimalo bezbednim buradima. Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan već je istakao da je ugroženo zdravlje cele nacije:

Zloćudne ćelije

– Ukoliko uzmete u obzir da su opasne materije najčešće kancerogene, zašto se pitamo odakle toliko kancerogenih oboljenja i odakle ovoliko steriliteta?!

U razgovoru za Kurir ministar naglašava da je rizik od opasnog, loše tretiranog otpada po zdravlje evidentan i veliki.

– Sva medicinska saznanja precizno govore i ukazuju na to! Medicina se bavi time, a mi kao pojedinci treba da učinimo sve što je u našoj moći u smislu očuvanja životne sredine. Ovo je naša država, naša životna sredina, drugu nemamo i u pitanju je naše kolektivno zdravlje i zdravlje naše dece i nacije – istakao je Trivan i dodao da mu se čini da građani počinju da bivaju svesni opasnosti, te da je zadovoljan saradnjom građana, nadležnih institucija i medija.

S ministrom se slaže i profesor dr Radan Džodić, onkološki hirurg i direktor Instituta za onkologiju i radiologiju. On kaže da svi ti hemijski i fizički agensi mogu da izazovu nastajanje zloćudnih ćelija.

Zagađenje hrane

– Među tim otpadom ima i kancerogenog, koji su štetni jer ulaze u vodotokove, zemljište i lanac ishrane. Te štetne materije su produkti opasnog otpada, i kao i derivati nafte, mogu biti opasni i mogu izazvati rak. Ukoliko neki nastave da nepropisno i nelegalno odlažu takav otpad, onda se može povećati broj obolele dece i odraslih od kancera. Svi smo ugroženi! Nedopustivo je da nam neko zatruje zemlju, vodotokove i izvore. To je zločin!

Profesor Radisav Šćepanović, direktor KBC „Dr Dragiša Mišović“, kaže za Kurir da su iskustva u svetu dokazala da je moguće da nelegalno odlagan opasan otpad može da dovede do bolesti:

– Ukoliko je taj otpad kancerogen i toksičan, onda može da utiče na zdravlje ljudi i da izazove rak, ali to sve mora dobro da se ispita i naučno dokaže.

PROBLEM Preti pucanje kolektora

STRAH OD EKOLOŠKE KATASTROFE U ISTOČNOJ SRBIJI

Stručnjaci upozoravaju da su na kolektoru rudnika bakra Veliki Krivelj primećena znatna oštećenja, te da bi usled velikih kiša moglo da dođe do proboja brane i izlivanja flotacijske jalovine. Čelnici gradova istočne Srbije strahuju da bi otpadne vode pune toksičnih materija ugrozile Timok i priobalja Dunava sve do Crnog mora.

– Ako bi došlo do njegovog pucanja, Zaječar bi bio izložen ekološkoj katastrofi, a samim tim i životi više od 50.000 stanovnika ovog grada – kazao je gradonačelnik Boško Ničić, ogorčen što problem nije rešen, jer je Svetska banka dala kredit od 31 milion dolara za izgradnju kolektora.

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, kaže da „ako bi došlo do pucanja kolektora, hiljade i hiljade hektara obradivog zemljišta u okolini Negotina bile bi trajno uništene“.

SVAKI DOM IMA NEKI OPASAN OTPAD

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović uveren je da će centar za tretiranje otpada biti izgrađen pre 2020. godine, ali i da će kod nas uvek postojati pojedinci koji će želeti na nelegalan način da zarade novac:

– Građani moraju da shvate koliko je nelegalno skladištenje kancerogenog i toksičnog otpada opasno. Posebno ukoliko dopre do vode, zemljišta, širok je spektar posledica. Svako domaćinstvo poseduje nešto što je opasan otpad, poput kućne hemije ili baterija. One kada dospeju u prirodu mogu da ispuste vrlo toksične i kancerogene materije.

TREBA POJAČATI INSPEKCIJSKI NADZOR

Bivša ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, članica skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, kaže za Kurir da svaki otpad koji se nelegalno skladišti i zakopava predstavlja potencijalnu opasnost:

– Problem koji je sada aktuelan, svakako, iniciran je nesavesnim pravnim ili fizičkim licima, koji nelegalno, nestručno i neodgovorno skladište razne vrste otpada. To je nedopustivo i zahteva hitnu reakciju nadležnih. Posebno je važno pojačati inspekcijski nadzor.

(Kurir.rs)

 

Check Also

NOGO: AKO VAS KRIMINALCI NAPADNU BAGEROM, ČEKIĆEM IMATE PRAVO DA IH UBIJETE! (VIDEO)

Političar Srđan Nogo najavio je da narod više neće dolaziti goloruk na proteste nakon što …