Home / TEMA DANA / ŠTA DONOSI HOJT JI? Kako će Trampov specijalac za Balkan „disciplinovati“ Dodika i Bakira, a šta sprema za Srbiju..

ŠTA DONOSI HOJT JI? Kako će Trampov specijalac za Balkan „disciplinovati“ Dodika i Bakira, a šta sprema za Srbiju..

Postavljenje Trampovog specijalca za Balkan Hojta Jia za ambasadora u Sarajevu najverovatnije će doneti disciplinovanje Dodika i Izetbegovića, ali i Srbiji dodatne pritiske u odnosu sa Sarajevom, Kosovom, ali i u politici prema Rusiji.

Ji je, inače, podneo ostavku na mesto zamenika pomoćnika državnog sekretara za Evropu i evropske poslove. Poznat je kao specijalac predsednika SAD Donalda Trampa za Balkan, na toj poziciji je bio pet godina. Karijeru bi trebalo da nastavi u diplomatiji, i to na poziciji ambasadora u Sarajevu.

Iako se pominjalo da će biti ambasador u Makedoniji, izvesnije je da će njegovo sledeće namešteništvo ipak biti Sarajevo. Njegov dolazak u Bosnu i Hercegovinu neće biti bez uticaja na Srbiju s obzirom na odnose između Beograda i Banjaluke, ali i Jieve stavove o opredeljenju Srbije između Rusije i Evropske unije.

U prilog tome da njegovo novo nameštenje neće proteći bez bure svedoče i Dodikove izjave da je Ji “olupina bivše američke administracije koja vodi antisrpsku politiku“, ali i jučerašnja da je “šarlatan”. Dodik je čest gost Beograda, a iako predsednik Aleksandar Vučić uvek naglasi da poštuje celovitost RS, nije teško prognozirati da nisu isključene i opomene Srbiji zbog problematičnih izjava.

Imajući u vidu da je Ji nedavno usred Beograda jasno poručio Srbiji da ne može da sedi na dve stolice aludirajući na blizak odnos sa Rusijom, šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da očekuje pritiske, ali da će se Srbija držati dosadašnje spoljne politike.

– Ako Sarajevo bude rešenje za Jia, nije isključeno da to znači da Zapad prepoznaje BiH kao sledeću moguću kritičnu tačku na Balkanu, ali i da na tom području želi jači uticaj. Srbija će se držati spoljne politike i kursa koji je i do sada praktikovala – rekao je Dačić.

S jedne strane Dodik, s druge odnosi prema Moskvi, izazovi su zbog kojih bi Srbija mogla da se nađe pod Jievom lupom, što potvrđuje i direktor Centra za regionalnu politiku Aleksandar Popov.

– U poslednjih šest meseci Amerika je počela da obraća više pažnje na region. Videlo se da posle Makedonije SAD okreću fokus na BiH, što se moglo naslutiti i po spekulacijama o Dejtonu dva. Amerika želi daleko aktivniju ulogi u BiH. Hojt Ji znači dolazak čvrste ruke u region, a činjenica je da kada ima čvrste ruke, tada se stvari ne otimaju kontroli često. To će se odnositi na disciplinovanje Dodika, ali i Bakira Izetbegovića koji takođe daje izjave koje je ne doprinose pomirenju. Ujedno, za Srbiju njegov dolazak znači traženje da se konstruktivno ponaša u odnosu prema BiH. Srbija ima i druga dva balasta na vratu, Kosovo i Rusiju. Mislim da se oko te dve stvari ulazi u završnicu i da će u naredne dve godine mnoge stvari biti bistrije i da bi Ji mogao da ima veliku ulogu – kaže Popov.

Ipak, docent Fakulteta političkih nauka Boban Stanojević kaže da u Srbiju pogrešno Jia percipiraju kao neprijatelja.

– To je pogrešno, on sprovodi zvaničnu politiku SAD prema Zapadnom Balkanu. Ništa ne radi po svom nahođenju, ništa za šta nema podršku svojih poslodavaca – zaključuje Stanojević.

Hojt Ji je dospeo u žižu javnosti u regionu sredinom prošle godine, nakon što je nakratko smirio uzavrele političke prilike u Makedoniji (formiranje vlade) i Albaniji (održavanje izbora).

(Blic)

 

Check Also

„INVAZIJA KREĆE U JANUARU, ZA NAPAD SPREMNO 94.000 VOJNIKA!“

Rusija bi krajem januara mogla da izvede vojnu invaziju velikih razmera u ukrajinskom regionu Donbasa, …