Home / TEMA DANA / ŠTA SE DEŠAVA? RUSIJA POSLALA BOMBARDERE NA GRANICE AVGANISTANA- OČEKUJU UDAR?!

ŠTA SE DEŠAVA? RUSIJA POSLALA BOMBARDERE NA GRANICE AVGANISTANA- OČEKUJU UDAR?!

Rusko vazduhoplovstvo poslalo je najmanje četiri bombardera dugog dometa Tu-22M3 u Tadžikistan, kako bi učestvovali u predstojećim vojnim vežbama između Rusa i Tadžikistana.

Kako prenosi ruski informativni portal Aviapro , četiri bombardera će ostati na teritoriji Tadžikistana i nakon završetka vojnih vežbi. Izvori kompanije Aviapro kažu da imaju izveštaj ruske vojne obaveštajne službe u kojem se navodi da je sposobnost Talibana da napadnu Tadžikistan realna.

Tu-22M3 je već stacioniran u ruskim vojnim bazama u Tadžikistanu. Poznato je da je ova vrsta bombardera aktivno učestvovala, i nastavlja da učestvuje u građanskom ratu u Siriji, podržavajući vazdušne napade sirijske arapske vojske, i ruskih trupa protiv „Islamske države“.

Kao što smo ranije najavili, prva zvanična poseta talibana bila je u Moskvi. Oni su tada uveravali ruskog predsednika Vladimira Putina da Tadžikistan nije na udaru. Ovo je viđeno kao pokušaj talibana da legitimišu svoje političke poglede i namere u svetu, ali su samo 24 sata kasnije talibani zauzeli granične prelaze na iransko-avganistanskoj granici.

U američkom obaveštajnom izveštaju se kaže da talibani kontrolišu veći deo Avganistana, fokusirajući se na male i srednje gradove, ali u blizini velikih urbanih centara.

Analiza situacije u Avganistanu, zasnovana na nekoliko obaveštajnih izveštaja, pokazuju da će talibani učiniti sve što je moguće da svrgnu avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija i formiraju koalicionu vladu sa širokim prisustvom talibana. Ovo će, po našem mišljenju, Avganistan vratiti u devedesete godine prošlog veka i omogućiti stvaranje islamskog Avganistanskog Emirata.

Iran je takođe zabrinut zbog akcija Avganistana, verujući da će talibani preduzeti mere na iransko-avganistanskoj granici, uzrokujući migrantsku krizu koja će pogoditi Iran. Teheran, kao i druge zemlje, ne isključuje humanitarnu krizu u Avganistanu koja bi zemlju mogla baciti u haos, nemire i zdravstvene probleme.

Povratak talibana u Avganistan i njihova aktivna neprijateljstva posledica su odluke bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da prekine beskonačne ratove SAD-a. Liniju njegove politike prema Avganistanu takođe prati i sadašnja administracija Bele kuće i Džo Bajden.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani optužio je snage NATO-a i SAD što talibani preuzimaju vojnu nadmoć.

Obraćajući se afganistanskom parlamentu, predsednik Ashraf Ghani rekao je: „Situacija sa kojom se suočavamo je zbog iznenadne odluke o povlačenju. Rekao sam američkom predsedniku da poštujem njegovu odluku, ali sam znao da će to imati neke posledice i da će upravljanje krizom zavisiti od Avganistanaca. Ovaj mirovni proces doveo je do sumnji i nejasnoća, a rezultat je stanje kakvo danas vidimo ” , rekao je on.

Pre povlačenja NATO trupa iz Avganistana, bilo je oko 2.500 američkih vojnika, plus još 7.000.

(Webtribune.rs)

Check Also

MENTORI KOSOVSKE NEZAVISNOSTI GURAJU RADIKALIZACIJU- I OVO NIJE KRAJ!

Najnovije zaoštravanje situacije na severu Kosova pokazuje da se onaj ko je odlučio da istera …