Home / TEMA DANA / ŠTA SE DEŠAVA? RUSIJA POSLALA BOMBARDERE NA GRANICE AVGANISTANA- OČEKUJU UDAR?!

ŠTA SE DEŠAVA? RUSIJA POSLALA BOMBARDERE NA GRANICE AVGANISTANA- OČEKUJU UDAR?!

Rusko vazduhoplovstvo poslalo je najmanje četiri bombardera dugog dometa Tu-22M3 u Tadžikistan, kako bi učestvovali u predstojećim vojnim vežbama između Rusa i Tadžikistana.

Kako prenosi ruski informativni portal Aviapro , četiri bombardera će ostati na teritoriji Tadžikistana i nakon završetka vojnih vežbi. Izvori kompanije Aviapro kažu da imaju izveštaj ruske vojne obaveštajne službe u kojem se navodi da je sposobnost Talibana da napadnu Tadžikistan realna.

Tu-22M3 je već stacioniran u ruskim vojnim bazama u Tadžikistanu. Poznato je da je ova vrsta bombardera aktivno učestvovala, i nastavlja da učestvuje u građanskom ratu u Siriji, podržavajući vazdušne napade sirijske arapske vojske, i ruskih trupa protiv „Islamske države“.

Kao što smo ranije najavili, prva zvanična poseta talibana bila je u Moskvi. Oni su tada uveravali ruskog predsednika Vladimira Putina da Tadžikistan nije na udaru. Ovo je viđeno kao pokušaj talibana da legitimišu svoje političke poglede i namere u svetu, ali su samo 24 sata kasnije talibani zauzeli granične prelaze na iransko-avganistanskoj granici.

U američkom obaveštajnom izveštaju se kaže da talibani kontrolišu veći deo Avganistana, fokusirajući se na male i srednje gradove, ali u blizini velikih urbanih centara.

Analiza situacije u Avganistanu, zasnovana na nekoliko obaveštajnih izveštaja, pokazuju da će talibani učiniti sve što je moguće da svrgnu avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija i formiraju koalicionu vladu sa širokim prisustvom talibana. Ovo će, po našem mišljenju, Avganistan vratiti u devedesete godine prošlog veka i omogućiti stvaranje islamskog Avganistanskog Emirata.

Iran je takođe zabrinut zbog akcija Avganistana, verujući da će talibani preduzeti mere na iransko-avganistanskoj granici, uzrokujući migrantsku krizu koja će pogoditi Iran. Teheran, kao i druge zemlje, ne isključuje humanitarnu krizu u Avganistanu koja bi zemlju mogla baciti u haos, nemire i zdravstvene probleme.

Povratak talibana u Avganistan i njihova aktivna neprijateljstva posledica su odluke bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da prekine beskonačne ratove SAD-a. Liniju njegove politike prema Avganistanu takođe prati i sadašnja administracija Bele kuće i Džo Bajden.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani optužio je snage NATO-a i SAD što talibani preuzimaju vojnu nadmoć.

Obraćajući se afganistanskom parlamentu, predsednik Ashraf Ghani rekao je: „Situacija sa kojom se suočavamo je zbog iznenadne odluke o povlačenju. Rekao sam američkom predsedniku da poštujem njegovu odluku, ali sam znao da će to imati neke posledice i da će upravljanje krizom zavisiti od Avganistanaca. Ovaj mirovni proces doveo je do sumnji i nejasnoća, a rezultat je stanje kakvo danas vidimo ” , rekao je on.

Pre povlačenja NATO trupa iz Avganistana, bilo je oko 2.500 američkih vojnika, plus još 7.000.

(Webtribune.rs)

Check Also

HITNA VEST! RUSIJA VIŠE NE PODIŽE LOVCE DA ZAUSTAVE IZRAELSKE AVIONE U SIRIJI- DEŠAVA SE NEŠTO MNOGO GORE

Ruski lovci više ne uzleću da presreću izraelske ratne avione, javljaju ruski mediji kao hitnu …