Home / TEMA DANA / ŠTA SE KRIJE IZA 4 RATNE VEŽBE SPECIJALACA IZ PRIŠTINE U SAMO 3 NEDELJE?

ŠTA SE KRIJE IZA 4 RATNE VEŽBE SPECIJALACA IZ PRIŠTINE U SAMO 3 NEDELJE?

U vreme povišenih tenzija između Beograda i Prištine, kada je gotovo potpuno stopiran dijalog, a privremene institucije na Kosovu i Metohije ne odustaju od taksi na proizvode iz centralne Srbije i BiH, čelnici tih istih institucija izvode specijalce da demonstriraju silu. I to četiri puta u tri nedelje.

Prvo su stegli „Čelični prsten“. Naime, pripadnici Kosovske policijske službe (KPS) započeli su 11. marta sa blokiranjem alternativnih puteva koji iz centralne Srbije vode prema Kosmetu. Ova akcija se čak dovodila u vezu i sa tajnim spiskovima na kojima se pripremaju optužnice protiv viđenijih Srba.

Potom je usledila zajednička vežba „Vojske Kosova“ i Albanije usred Kosova Polja. Iako pripadnici Vojske Albanije nisu deo KFOR-a, oni su se bez ikakvog pravnog i realnog razloga našli na teritoriji južne srpske pokrajine.

Pomenuta vežba je sprovodena u centru KBS za potragu i spasavanje u selu Pomozatin kod Kosova Polja.

Kosovske bezbednosne snage (KBS) su potom pokrenule vežbu kodnog naziva „Jastreb 03“. Kako su saopštili, na osnovu godišnjeg plana vežbi, akrtiviran je 3. bataljon za brze reakcije „Vojske Kosova“.

Poslednja demonstracija sile se odigrala proteklog vikenda. Ovog puta van teritorije KiM, ali jako uvredljivog naziva.

Zajednička policijska vežba elitnih policijskih jedinica iz Severne Makedonije, Albanije i sa Kosova održana je u Skoplju, gde su, kako je saopšteno, pokazale svoje operativne sposobnosti u tri situacije kada ove jedinice intervenišu u sprečavanju aktivnosti vezanih za borbu protiv organizovanog kriminala.

Vežba je održana pod nazivom „Bljesak Zapadnog Balkana“. Podsećamo, hrvatske snage su proterale Srbe iz Zapadne Slavonije u operaciji „Bljesak“.

Imajući u vidu blokadu nastavku dijalogu zbog ponašanja Prištine, stalne pretnje koje stižu od albanskih vođa, da će staviti pod kontrolu sever Kosova, da će zauzeti Trepču, Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici, Gazivode, da će „ujediniti“ severni i južni deo Mitrovice, uz pojačano opserviranje od strane zapadnih obaveštajnih službi i aktivnosti specijalnih jedinica Prištine, postoji realna opasnost da neko planira da izazove širu destabilizaciju na severu južne srpske pokrajine i da se vrše pripreme za to, smatra Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

– Sve ovo što se navodi kao opravdanje za te nekakve vežbe jednostavno ne može da bude prihvaćeno kao nešto što doprinosi stabilizaciji situacije i što bi spadalo u okvir nekih redovnih vežbi, tim više što Vojska Albanije, koja je učestvovala u vežbi sa tzv. KBS nije u sastavu KFOR-a i to je neprihvatljivo – kaže Drecun za naš portal i ističe:

– Oni su došli tu kao okupatorska vojska, da bi tu demonstrirali da je to jedna teritorija – Kosovo i Albanija.

Drecun se osvrnuo i na upozorenje britanske ambasade vezano za situaciju na severu Kosova.

– Sve to može da se pročita, kao da neko hoće da preduzima neke akcije na severu i da se za to ozbiljno priprema, uigrava i dovlači snage upravo blizu severa KiM. To takođe navodi na sumnju, da je moguće da se nešto iscenira tokom ovog meseca protiv srpskog naroda – napomenuo je predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

Upitan da li Priština, koja korak po korak pokušava da demonstrira vlast na teritoriji KiM, može pokušati da iskoristi period bez dijaloga za takvu demonstraciju na severu i na koji način, predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Ðukanović je rekao da se takva mogućnost ne može odbaciti.

On je podsetio da Priština, svaki put kada dođe do krizne situacije nastoji da na neki način demonstrira svoju vlasti i na severu Kosova.

– Mislim da je sasvim realno, i da je moguće, očekivati krizne situacije ako ne dođe do značajnijeg napretka i nastavka dijaloga. One mogu biti prevaziđene, ako dođe do normalizacije odnosa, odnosno ako dođe do sveobuhvatnog pravno obavezujeceg rešenja – rekao je Ðukanović.

M.Ivas ([email protected])

Check Also

Dr NESTOROVIĆ PONOVO ŠOKIRA: „SZO NEMA POJMA, NEĆE BITI DRUGOG TALASA VIRUSA! JA SAM IMAO KORONU!“

Svetska zdravstvena organizacija od vikenda se oglasila dva puta najavljujući drugi talas novog korona virusa, …