Home / TEMA DANA / ŠTA SE KRIJE IZA POSETE TURSKOG LIDERA SARAJEVU: Erdogan tera Bakira u savez sa Srbijom?!

ŠTA SE KRIJE IZA POSETE TURSKOG LIDERA SARAJEVU: Erdogan tera Bakira u savez sa Srbijom?!

500

Redžep Tajip Erdogan traži od člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da odmah prestane sa provokacijama Srbije. Turski predsednik podržava Beograd zbog dogovora sa Putinom.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan uskoro će posetiti Sarajevo i od člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je poznat po stalnim provokacijama Srbije, zatražiti da hitno popravi odnose sa Beogradom, tvrde odlično obavešteni diplomatski izvori Informera.

Poseta turskog lidera Bosni dogovorena je tokom susreta Izetbegovića i Erdogana na samitu Organizacije islamske saradnje o nauci i tehnologiji koji se održava u Astani, glavnom gradu Kazahstana. Kako se najavljuje, Erdogan će tokom posete Sarajevu pružiti punu podršku politici mira i pomirenja srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

Turski šef države, tvrde upućeni, želi dobre odnose Sarajeva i Beograda pre svega zbog dobrih ličnih odnosa s ruskim liderom Vladimirom Vladimirovičem Putinom.

Prema rečima naših izvora, iza zvanične informacije iz Astane da su Izetbegović i Erdogan razgovarali o situaciji u BiH i regionu i izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd krije se važna politička poruka.

– Jednostavnim rečima: Erdogan ide u Sarajevo da smiri Bakira. Njegova poruka bošnjačkom lideru biće da prestane s provokacijama Beograda i da počne da sarađuje s predsednikom Aleksandrom Vučićem. Turskom lideru je jako stalo da Beograd i Sarajevo sklope „primirje“ i zbog Moskve. Nije tajna da su Erdogan i Putin u dobrim odnosima i da su sklopili razne vojno-strateške, ekonomske i političke sporazume. Erdogan zna da su Srbija i Rusija u „bratskim odnosima“, pa mu provokacije Sarajeva nikako nisu potrebne… – objašnjava Informerov izvor, ugledni diplomata upućen u bliskoistočna dešavanja.

I dok se Izetbegović juče ovim povodom nije oglašavao, politički analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara potvrđuje naša saznanja.

– Svakako treba podsetiti da se Rusija zbližila s Turskom i odvojila je od SAD i EU, što trenutno u geostrateškoj raspodeli moći nije nimalo beznačajno za Srbe s obe strane Drine. Erdogan će u tom kontekstu u Sarajevu više gledati turske strateške interese nego Izetbegovićeve želje i namere da, na štetu Srba, ostvari očeve ratne ciljeve… – podvlači Kozomara.

Njegov kolega Radomir Nešković kaže da je politika Ankare „duboka voda“ još od starih vremena.

– Saradnja BiH i Srbije je dobra stvar. Vučić počinje da vuče državničke poteze. Doći će do poboljšanja odnosa Izetbegovića i Vučića, ali treba analizirati kako će se to u praksi odvijati i kakve posledice nastaju – naglašava Nešković.

Ivan Kostić, šef Odbora za Srbe u regionu, ističe da je ovo i te kako dobra vest za našu državu.

– Srpski zvaničnici treba da iskoriste sve raspoložive kapacitete da se izvrši pritisak na Bakira i popravi položaj Srba u Federaciji BiH, koji je sada izuzetno loš. Potrebno je iskoristiti i međunarodnu političku situaciju i izuzetno povoljne odnose Rusije i Turske – zaključuje Kostić.

(Informer.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …