Home / TEMA DANA / ŠTA SE KRIJE IZA PROJEKTA GOSPODARA KOSOVA: Albanci hoće da prodru na sever Kosova! Dačić: Ovo je TRIK..

ŠTA SE KRIJE IZA PROJEKTA GOSPODARA KOSOVA: Albanci hoće da prodru na sever Kosova! Dačić: Ovo je TRIK..

Pričom o investicijama Albanaca u Kosovsku Mitrovicu Priština pokušava da ostvari prodor na sever Kosova, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Komentarišući izjavu predsednika kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija koji je najavio investicije u Kosovsku Mitrovicu u okolnostima u kojima je, prema albanskim medijima, Priština zabrinuta da će Srbija pokušati da postavi granicu na Ibru, Dačić je istakao da je reč o triku.

– To nije moguće dok se ne reši pitanje Zajednice srpskih opština, naglašava naš šef diplomatije.

Veselji, inače lider Demokratske stranka Kosova, za RTK je rekao da se njegov plan “Nova Mitrovica” – proteže na obe strane reke Ibar, koja inače deli severnu od južne Mitrovice.

Prošlog četvrtka on je obišao stadion “Adem Jašari” u južnoj Mitrovici, i predstavio projekat za kompletno renoviranje tog objekta, kao i druge projekte u okviru šireg plana koji je nazvao “nova Mitrovica”.

Veselji je tom prilikom istakao da neće biti podele Kosova.

Inače, Zajednica srpskih opština nije formirana skoro dve hiljade dana nakon što se Priština obavezala. Ovog 4. avgusta bio je poslednji rok da Albanci izađu sa nacrtom statuta ZSO, ali rok nije ispoštovan. Umesto toga, operativna saznanja naših bezbednosnih službi ukazivala su da bi Albanci mogli da zauzmu hidroelektranu “Gazivode”.

Ministar Dačić juče je rekao da Srbija ne može i neće da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova niti će mu dati stolicu u UN, ali je spremna za dogovor i kompromis.

On je istakao da Srbija nikada neće priznati takozvanu nezavisnost Kosova jer jednostrani akti ne mogu da budu deo međunarodnog prava, te odbacio stavove onih koji smatraju da je tu reč o “posebnom slučaju”.

– Svi oni koji govore o tome da je to poseban slučaj moraju da se sete da taj poseban slučaj može da se desi i u njihovim zemljama – istakao je Dačić On je ocenio i da su to shvatile mnoge države koje sada povlače priznanje takozvane kosovske nezavisnost, izrazivši očekivanje da će se taj trend nastaviti.

– Želimo da se dođe do kompromisa, ali ako se želi kompromis, onda moraju da uvažavaju interesi srpskog naroda, a svako očekivanje koje ide ka tome da će Srbija priznati nezavisnost Kosova i da će im biti dato mesto u UN ne odgovaraju istini – rekao je Dačić.

Šta predviđa Veseljijev projekat

Veseljijev projekat se, s jedne strane, proteže od Mitrovice do Bošnjačke mahale i Zvečana, a s druge strane nastavlja se na Zupce i Košutovo, navodi RTK. U naseljima Suvi Do, Gušavce i Vinarce, u blizini reke Ibar, planira se gradnja stambenih zgrada a takođe se očekuje izgradnja škola, sportskih terena i medicinskih centara, naveo je RTK.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …