Home / TEMA DANA / ŠTA SE KRIJE IZA ULASKA TURSKE U SIRIJU: Pomirenje Erdogana sa Putinom bilo taktičko, kao i puč u Turskoj..?

ŠTA SE KRIJE IZA ULASKA TURSKE U SIRIJU: Pomirenje Erdogana sa Putinom bilo taktičko, kao i puč u Turskoj..?

erdogan- putinOdnosi između Moskve i Ankare ponovo su pod znakom pitanja. Turska armija je 24. avgusta ušla na teritoriju Sirije uz podršku iz vazduha koju joj pruža koalicija na čelu sa Amerikom i otpočela antiterorističku operaciju „Štit Eufrata“ koju nije usaglasila sa Damaskom.

Teško će Rusija i Turska postati strateški partneri

Uveče istog dana Turci su zauzeli pogranični grad Džarablus, koji su pre toga kontrolisale snage Islamske države. Operaciju je odobrio potpredsednik SAD Džo Bajden tokom svoje posete Ankari, dok je Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije izrazilo „duboku uznemirenost“.

Operacija u Siriji nije koordinisana sa Moskvom, što može zakomplikovati proces normalizacije bilateralne saradnje o kojoj su u Sankt Peterburgu postigli dogovor predsednici Vladimir Putin i Redžep Erdogan.

Po rečima izvora iz vojnih krugova, ruska obaveštajna služba je imala podatke o nameri Turske da sprovede operaciju, ali se nije očekivalo da će akcija imati tolike razmere:

„Za zauzimanje tog grada bile su dovoljne daleko manje snage, tako da se Turci neće zaustaviti na tom području, nego će najverovatnije krenuti dalje. Izaziva uznemirenost mogućnost dalje eskalacije konflikta, uključujući moguće žrtve među civilnim stanovništvom i zaoštravanje međuetničke konfrontacije između Kurda i Arapa“, navode ruski portali.

Moskvu je operacija Ankare neprijatno iznenadila, jer je pokazala da je posle susreta Putina i Erdogana preuranjeno očekivati zbližavanje stavova dveju zemalja po pitanju Sirije. Odlukom o pokretanju operacije u Džarablusu turski lider je uputio signal da odnosi sa SAD za njega imaju prioritet i da će on dejstvovati u okviru antiterorističke koalicije pod vođstvom Vašingtona, a ne Moskve.

– Potezi Ankare mogu ozbiljno uticati na proces normalizacije bilateralne saradnje o kojoj su se dogovorili predsednici Putin i Erdogan u Sankt Peterburgu. Erdogan igra svoju igru. On se i dalje nalazi sa druge strane barikada – smatra direktor centra „Rusija – Istok – Zapad“ Vladimir Sotnjikov, a prenose ruski portali.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …