Home / TEMA DANA / ŠTA STOJI IZA TAJNOG PLANA ZA PODELU IRAKA I SIRIJE..

ŠTA STOJI IZA TAJNOG PLANA ZA PODELU IRAKA I SIRIJE..

putin-tramp

Prema časopisu Israel-Kurd sa sedištem u Eerbilu, izraelski premijer, Benjamin NETANJAHU I Masud Brzani, samoimenovani predsednik budućeg nezavisnog Kurdistana, postigli su tajni sporazum.

Tel-Aviv se obavezao da će u Kurdistan poslati 200.000 Izraelaca kurdskog porekla.

Ovo obaveštenje je naširoko ponavljano u turskoj, iranskoj i arapskoj štampi. Plan stvaranja Južnog Sudana i Kurdistana je bio izraelski vojni cilj nakon raketnog razvoja krajem devedesetih godina. Ove teritorije, koje su u velikoj meri pod upravom Izraelaca, omogućile su napad na Egipat i Siriju.

Od 8,5 miliona Izraelaca koji žive u Izraelu, oko 200.000 njih su kurdskog porekla. U martu 1951. godine je “Operacija Ezra i Nehemija“ (nazvana po biblijskim ličnostima koje su organizovale let jevrejskog naroda iz Vavilona) dozvolila da 11.000 jevrejskih Kurda emigrira iz Iraka u Izrael. Američki jevrejski JDC (Joint Distribution Committee) u Njujorku je finansirao ovu operaciju. Avioni koji su korišćeni za ovaj prevoz je obezbedio kubanski diktator Fulgensio Batista.

Porodica Barzani, koja upravlja iračkim Kurdistanom, istorijski je povezana sa Izraelom. Mulah Mustava Barzani, otac aktuelnog predsednika Masuda Barzanija, bio je jedan od visokih zvaničnika Mosada.

Izraelski premijer je jedini šef vlade koji je pružio javnu podršku stvaranju nezavisnog Kurdistana izvan istorijske kurdske teritorije.

Uprkos zabrani proglašenoj od strane Ustavnog suda u Iraku, referendum će se održati 2017. godine u cilju proglašenja ove nove države.

Webtribune.rs

Check Also

NICOVIĆ OTKRIVA: SITUACIJA JE OZBILJNA, VUČIĆ JE OBJAVIO RAT VEOMA MOĆNOJ MAFIJI!

Sudar države i organizovanog kriminala je neumitan, a da bi se država obračunala sa organizovanim …