Home / TEMA DANA / „STARI SVET JE GOTOV- NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO“: Pet poruka iz Putinovog prvog govora od početka rata

„STARI SVET JE GOTOV- NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO“: Pet poruka iz Putinovog prvog govora od početka rata

RUSKI predsednik Vladimir Putin održao je veliki govor, prvi od početka ruske vojne ofanzive na Ukrajinu, u kome je izneo pogled na budućnost Rusije i sveta.

1. Stari svetski poredak je nestao sa vetrom

– Kada su SAD proglasile pobedu u Hladnom ratu, Amerikanci su sebe proglasili „božjim glasnicima na zemlji“, sa interesima koje treba smatrati svetim i bez obaveza – rekao je Putin prisutnima na SPIEF-u. – Od tada su se pojavili novi centri moći, koji imaju pravo da štite sopstvene sisteme, ekonomske modele i suverenitet.

– Ove zaista revolucionarne, tektonske promene u geopolitici, globalnoj ekonomiji, u tehnološkoj sferi, u čitavom sistemu međunarodnih odnosa su fundamentalne, ključne i neumoljive – rekao je Putin. – I pogrešno je sugerisati da se može sačekati vreme turbulentnih promena i da će se stvari vratiti u normalu; da će sve biti kako je bilo. Neće.

2. Antiruske sankcije su se vratile Zapadu

Kada su SAD i njihovi saveznici pokrenuli kampanju da „otkažu“ Rusiju zbog sukoba u Ukrajini, nadali su se da će slomiti i potkopati rusku ekonomiju i društvo. Umesto toga, sankcije su naletele na njihove kreatore, pogoršavajući socijalne i ekonomske probleme, podižući cenu hrane, struje i goriva i narušavajući kvalitet života širom Zapada, ali posebno u Evropi.

– Evropska unija je potpuno izgubila politički suverenitet, a njene birokratske elite plešu na tuđu melodiju, prihvatajući sve što im se kaže odozgo, nanoseći štetu sopstvenom stanovništvu i sopstvenoj ekonomiji – rekao je Putin.

– Građani EU će platiti cenu za odluke odvojene od stvarnosti i donete protivne zdravom razumu, pošto bi direktni gubici samo od sankcija mogli da premaše 400 milijardi dolara za godinu dana.

3. Cene energije i inflacija su sami sebi nametnuti

– Okrivljavanje Rusije za visoke cene energenata i inflaciju na Zapadu – „Putinovo povećanje cena“, kako je to rekla Bela kuća – je „glupost“ i „dizajnirana za ljude koji ne umeju da čitaju i pišu – rekao je ruski predsednik.

– Ne krivite nas, krivite sebe – rekao je Putin.

Prema rečima ruskog lidera, „slepo verovanje EU u obnovljive izvore“ i odustajanje od dugoročnih ugovora o prirodnom gasu sa Rusijom doveli su do skoka cena energenata prošle godine. U međuvremenu, i SAD i EU su se pozabavile pandemijom Kovida-19 štampajući trilione dolara i evra.

4. Zapad čeka ‘promena elite’

Politika koju sprovode lideri EU i SAD pogoršavaju nejednakosti i podele u njihovim društvima, ne samo u smislu blagostanja, već i u smislu vrednosti i orijentacije različitih grupa, rekao je Putin.

– Ovakva odvojenost od stvarnosti, od zahteva društva, neminovno će dovesti do naleta populizma i rasta radikalnih pokreta, do ozbiljnih društvenih i ekonomskih promena, do degradacije i, u bliskoj budućnosti, do smene elita – rekao je ruski lider.

5. Ucene ne deluju na prave lidere

– Neću reći ništa novo ako podsetim da se svi koji žele da nastave da sarađuju s Rusijom izlažu otvorenom pritisku Sjedinjenih Američkih Država i Evrope. Ponekad dolazi čak i do direktnih pretnji, ali ipak takve ucene malo znače kada je reč o zemljama na čijem su čelu pravi lideri koji jasno razumeju gde su tuđi, a gde nacionalni, sopstveni interesi – naglasio je Putin.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …