Home / TEMA DANA / STIGLO JEZIVO UPOZORENJE: NOVO ŽARIŠTE- BIĆE 500.000 MRTVIH DO FEBRUARA!

STIGLO JEZIVO UPOZORENJE: NOVO ŽARIŠTE- BIĆE 500.000 MRTVIH DO FEBRUARA!

Svetska zdravstvena organizacija saopštava da postoji zabrinutost zbog razvoja pandemije koronavirusa u Evropi. Informacije s terena tu zabrinutost potvrđuju.

U regionu Evrope i Centralne Azije 53 zemlje suočavaju se sa “realnom pretnjom” od ponovnog oživljavanja pandemije korona virusa u narednim nedeljama ili već doživljava novi talas infekcija, upozorio je danas šef Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge.

On je rekao da broj slučajeva ponovo počinje da se približava rekordnim nivoima i da tempo transmisije u tom regionu izaziva “ozbiljnu zabrinutost”, prenosi agencija AP.

“Nalazimo se na još jednoj kritičnoj tački ponovnog oživljavanja pandemije”, rekao je Kluge novinarima u sedištu SZO za Evropu u Kopenhagenu. “Evropa se vratila u epicentar pandemije, gde smo bili pre godinu dana”, poručio je on.

Razlika je sada u tome što, kako kaže, zdravstvene vlasti znaju više o virusu i imaju bolje alate za borbu protiv njega. Međutim, ublažene mere prevencije i niske stope vakcinacije u nekim područjima su, kako napominje, objašnjenje za najnoviji porast zaražavanja.

Kluge je rekao da su se stope hospitalizacije zbog kovida-19 u 53 zemlje regiona više nego duplirale tokom protekle nedelje, i da ako se ta putanja nastavi, region može imati još 500.000 smrtnih slučajeva od pandemije do februara.

Ovaj region je, kako navodi Kluge, zabeležio skoro 1,8 miliona novih slučajeva nedeljno, što je povećanje od oko 6,0 odsto u odnosu na prethodnu nedelju i 24.000 smrtnih slučajeva nedeljno od kovida-19, što je povećanje od 12 odsto.

Kluge je ukazao i da su zemlje u regionu u “različitim fazama uvođenja vakcinacije” i da je u regionu u proseku 47 odsto ljudi u potpunosti vakcinisano. U samo osam zemalja je 70 odsto populacije potpuno vakcinisano.

Da ta zabrinutost nije bez osnova, govore i podaci s terena, odnosno dnevni izveštaji o novoobolelima na evropskom tlu.

Primera radi, brojevi obolelih i umrlih od kovida eksplodirali su u Sloveniji, gde je u poslednja 24 sata registrovano 4.511 slučajeva virusa, što je za 1.000 više od rekordnog broja registrovanog dan ranije i čini se da epidemija izmiče kontroli.

Rumunija je prijavila rekordan broj smrtnih slučajeva, jer je u protekla 24 sata zabeleženo čak 489 preminulih. U istom periodu zemlja je zabeležila 8.971 slučaj novozaraženih, prenosi agencija Ađerpres.

U Nemačkoj je zabeleženo 33.949 novih slučajeva infekcije koronavirusom. Isto je i u Rusiji, gde je ponovo zabeležen rekordan broj preminulih – 1.195, dok je od poslednjeg preseka potvrđeno još 40.217 novih slučajeva.

U Austriji dnevni broj novozaraženih koronavirusom svakodnevno obara rekorde, a u poslednja 24 sata dostigao je još jednom najvišu vrednost u ovoj godini sa 8.183 zaraženih. Poređenja radi, još pre nedelju dana, u prošli četvrtak, bilo je 4.248 novozaraženih.

U Hrvatskoj je takođe pao rekord, jer je zabeleženo 6.310 novih slučajeva zaraze virusom. Preminule su 32 osobe.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …