Home / TEMA DANA / STIGLO UPOZORENJE: BIH ČEKA ISTA SUDBINA KAO I UKRAJINU?!

STIGLO UPOZORENJE: BIH ČEKA ISTA SUDBINA KAO I UKRAJINU?!

Ruski ambasador Igor Kalabuhov je u četvrtak rekao da bi se Bosna i Hercegovina mogla suočiti sa istom sudbinom kao i Ukrajina ako zemlja odluči da se pridruži NATO-u.

Igor Kalabuhov je to rekao tokom intervjua za televiziju FTV u četvrtak. On je napomenuo da je zemlja slobodna da se pridruži 30-članom savezu, ali da će Moskva odgovoriti, preneo je Euractiv.

– Ako (Bosna i Hercegovina) odluči da bude članica bilo kog saveza, to je unutrašnja stvar. Naš odgovor je druga stvar. Primer Ukrajine pokazuje šta očekujemo. Ako bude bilo kakve pretnje, mi ćemo odgovoriti – rekao je on, prenosi Fox News.

Kalabuhov je optužio Zapad da izaziva podele i tenzije tvrdeći da Rusija priprema „plan“.

– Nemamo nikakve planove. Odgovorićemo analizirajući stratešku i geopolitičku situaciju – rekao je ambasador. Članstvo u NATO-u nije realnost za BiH s obzirom na trenutni nedostatak konsenzusa po tom pitanju u zemlji, dodao je on.

Moskva se žestoko protivila proširenju NATO-a, posebno sa državama sa kojima deli granice. Dan nakon što je započet rat u Ukrajini, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izdala je upozorenje Finskoj i Švedskoj.

– Finska i Švedska ne bi trebalo da zasnivaju svoju bezbednost na šteti bezbednosti drugih zemalja i njihovo pristupanje NATO-u može imati štetne posledice i suočiti se sa nekim vojnim i političkim posledicama – rekla je ona.

Check Also

Britanija poslala brodove u Odesu..– Moskva: Ulazimo u nuklearnu fazu!

Rusija ceni želju Britanije, da pošalje ratne brodove u Odesu. „Pojava ratnih brodova NATO-a u …