Home / TEMA DANA / STIŽE ČUVENI MITROPOLIT KIJEVSKI- NA LITIJU DOLAZI VIŠE OD POLA CRNE GORE- MILO PREDVIĐA DRŽAVNI UDAR I BEŽI IZ ZEMLJE

STIŽE ČUVENI MITROPOLIT KIJEVSKI- NA LITIJU DOLAZI VIŠE OD POLA CRNE GORE- MILO PREDVIĐA DRŽAVNI UDAR I BEŽI IZ ZEMLJE

U subotu, 29. februara, na praznik Svetog Simeona Mirotočivog, u prestonici Crne Gore progonjeni mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije predvodiće, kako se očekuje, najmasovniju litiju otkad u toj zemlji traje borba za odbranu svetinja.

S njim će doći i četvorica njegovih episkopa koji će zajedno s mitropolitom Amfilohijem služiti liturgiju u Hramu Hristovog vaskrsenja.

Upravo odatle će Onufrije, za kog se kaže da je najveći svedok i ispovednik jedinstva crkve u današnjem pravoslavlju, početi da predvodi litiju do manastira na Nemanjinom gradu.

U litiji će učestvovati vernici iz svih gradova Crne Gore za koje je SPC već obezbedila prevoz a očekuje se da ta brojka pređe 200.000. Upravo iz toga razloga Milo Đukanović, prvi čovek Crne Gore, smatraju sagovornici, u subotu neće biti u Podgorici, a možda čak ni u zemlji.

– Svake godine povodom praznika Svetog Simeona, koji je rođen u današnjoj Podgorici, od Hrama Hristovog vaskrsenja do Nemanjine obale ide velika litija. Ove godine nakon bezakonja koje je nametnula Vlada Crne Gore, ta litija poprima viši značaj, kako za nas, tako i za čitav pravoslavni svet. Zato će ovu litiju predvoditi progonjeni mitropolit stradalne crkve u Ukrajini i time pokazati koliki je značaj naše pravedne borbe za istinu u Crnoj Gori!

Da li će toga dana gospodin Đukanović biti u zemlji ili ne, manje je bitno, bitno je da ma gde bude, čuje glas svog naroda i oseti blagodat koju naše litije pronose. Pokazaćemo svima da naše svetinje nećemo dati i da se ne okupljamo ni protiv koga, već za blagoslov i opomenu onima koji bi trebalo da služe svome narodu, a ne narod njima – kaže otac Mijajlo Backović, sveštenik iz Budve.

Iz opozicionog Demokratskog fronta konstatuju i da je Đukanović u poslednje vreme ionako veoma retko u Crnoj Gori.

– Dolazi samo kad mora. U subotu ćemo imati najmasovniju litiju koju pamti pravoslavlje. To što je predvodi ukrajinski mitropolit, onaj koji je progonjen i kome je život stalno u opasnosti u njegovoj zemlji, pokazuje da je vera najčvršća i pravoslavlje najjače, tamo gde je najviše ugroženo. To je istovremeno poruka da su svi pravoslavci uz nas i da nas nema samo oko 450.000 u Crnoj Gori, već da smo mi svi jedan sabor od više miliona vernika. To je ono na šta je udario Đukanović. Zato toga dana Đukanovića niko neće videti u Podgorici – kaže Marko Kovačević.

Vlasti u Podgorici su za izbore 2001. štampali preko 50.000 blanko ličnih karata, a sumnja se da su korišćene u izbornom procesu u aprilu te godine, ekskluzivno je objavio portal Borba.

Naveli su da su lične karte štampane u Beogradu, a da je posao finansirao Duško Knežević, tada bliski saradnik i poslovni partner Mila Đukanovića.

Knežević je to potvrdio, a zbog celokupne sadašnje situacije u Crnoj Gori, analitičari smatraju da bi ovakav scenario mogao da se ponovi i pred predstojeće izbore koji će biti u oktobru.

(Alo.rs)

Check Also

BRITANCI U ŠOKU! RUSI IZVELI MISTERIOZNI MANEVAR SA JURIŠNIM NUKLEARNIM PODMORNICAMA U ATLANTIKU!

Ruske jurišne podmornice izvode misije „dubokog prodora“ pod vodom Atlantika, reč je o plovilima sposobnim …