Home / TEMA DANA / Stoltenberg izdao naređenje NATO zemljama: Naoružavajte se, više nismo u mirnim vremenima!

Stoltenberg izdao naređenje NATO zemljama: Naoružavajte se, više nismo u mirnim vremenima!

Zemlje članice NATO treba da povećaju svoje izdatke za odbranu – upozorio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

stoltenberg

Nastupivši na Parlamentskoj skupštini NATO u Hagu, rekao je: „Svet se izmenio sa okončanjem hladnog rata. Rashodi za odbranu počeli su da padaju. Ljudi su hteli dividente od uspostavljenog mira. Naša alijansa je prešla put od stalnih armija do manjih mobilnih snaga. Nekada je komandna struktura NATO imala 22.000, a danas ima aparat od nepunih 9000 ljudi. Nekada smo imali preko 33.000 tenkova, a danas – manje od 7000. Istovremeno smo odložili neke investicije, smanjili broj vojnih vežbi i rashode za opremu i tehničku podršku”.

Stojtenberg je, kako se i moglo očekivati, odmah u nastavku rekao:

„Međutim, mi više ne živimo u mirnim vremenima. Zato je došao čas da se povećavaju rashodi za odbranu. Bruto proizvod SAD  i Evropske unije priblićno je jednak, ali SAD troše za odbranu dva puta više nego sve ostale zemlje alijanse zajedno. SAD same pokrivaju dve trećine rashoda NATO”.

Da plašenje bilo ubedljivije, Stoltenberg je naglasio: „Rusija je tokom proteklih pet godina rashode za odbranu povećala za 50 odsto i planira da ih povećava i dalje. Za to isto vreme, NATO ih je smanjio za 20 odsto, a neke zemlje svoje vojne rashode i dae smanjuju”.

Stoltenberg je upozorio države-članice alijanse da su preuzele obavezu da za deset godina podignu vojne rashode do 2 odsto nacionalnog BDP i ukazao:

„Znam da to nije lako, ali je to moguće. Korak po korak. Svaki korak je značajan. Svaki, počevši od danas. Pored SAD, samo Velika Britanija i Estonija izdvajaju po 2 odsto svog BDP za odbranu.

Stoltenberg je, inače, objavio: da NATO ne priznaje i neće priznati sporazum o savezništvu i strateškom partnerstvu između Rusije i Abhazije. Zato što, kako je rekao, narušava suverenitet i teritorijalnu celovitost Gruzije.

(Fakti)

 

 

Check Also

CRNA GORA IMA NOVU VLAST, A PRED MILOM SU TRI SCENARIJA..

Svi poslanici nove parlamentarne većine podržali su lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića …