Home / TEMA DANA / STRAH OD NOVE PANDEMIJE: GLjIVIČNA INFEKCIJA OTPORNA NA LEKOVE GLOBALNA PRETNjA

STRAH OD NOVE PANDEMIJE: GLjIVIČNA INFEKCIJA OTPORNA NA LEKOVE GLOBALNA PRETNjA

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorava na novu vrstu gljivične infekcije za koju navodi da predstavlja ozbiljnu globalnu pretnju po zdravlje čovečanstva, navodi se na zvaničnoj internet stranici te institucije.

Kandida auris je gljivica koju je teško identifikovati uobičajenim laboratorijskim metodama bez pribegavanja specijalnim tehnikama, a od 19. januara otkrivena je kod 1.625 pacijenata u Americi.

Posebno je opasno je što je ova vrsta kandide otporna na lekove koji se koriste za lečenje drugih gljivičnih infekcija.

Prema navodima CDC, neki sojevi ove gljivice su otporni na sve tri dostupne klase antimikotika, što znači da ne postoji tretman za ljude koji se zaraze njima.

Kandida auris je potencijalno opasna za hospitalizovane pacijente, posebno one koji se hrane ili dišu na cevčicu, napominje američki institut.

Infekcija ima tendenciju da u njihova tela uđe kroz krvotok i kasnije se širi. Zdravstvene ustanove sklone su izbijanju gljivičnih infekcija, jer u takvim sredinama mogu duže da ostanu na površinama.

Širenje ove gljivične infekcije u Engleskoj se dogodilo 2016. godine, piše Dejli star, pozivajući se na navode epidemiologa sa londonskog Imperial koledža Džoane Rods.

Ona kaže da bi smrtonosna gljivična infekcija mogla da postane izvor sledeće globalne pandemije zbog otpornosti na lekove, jer kandida auris očigledno može da izdrži sve čime je tretirate.

Tom Čiler iz CDC opisuje infekciju kao stvorenje iz crne lagune.

„Ojačala je i sad je svuda“, apokaliptično upozorava lekar.

(rs.sputniknews.com)

Check Also

UDARNO! „RIO TINTO SU KOLONIZATORI I NEMAN KOJA RUŠI DRŽAVE- ALI IZA PROTESTA STOJE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE!“

Komentarišući tenzije izazvane subotnjim blokadama širom zemlje, reditelj Emir Kusturica ističe da se Rio Tinto …