Home / TEMA DANA / STRAŠNI „SARMAT“: Zašto Rusija užurbano pravi novu nuklearnu raketu? (VIDEO)

STRAŠNI „SARMAT“: Zašto Rusija užurbano pravi novu nuklearnu raketu? (VIDEO)

Od 2018. godine Rusija uvodi novu interkontinentalnu balističku raketu „Sarmat“ umesto rakete RS-20V „Vojvoda“ (po klasifikaciji NATO-a SS-18 Mod.3 Satan) koja se koristi već 25 godina.

rat- vojnici

Fabrika koja proizvodi najnoviju rusku interkontinentalnu balističku raketu „Sarmat“ radi na novom oružju „faktički u tri smene“, izjavio je ministar odbrane Sergej Šojgu.

To znači da rad na novom oružju i sredstvu za odvraćanje agresora za Rusiju ima strateški značaj.

Šta je to „Sarmat“?

To je teška interkontinentalna raketa na tečno gorivo koja u nazivu nosi oznaku RS-28. Teška je ukupno 100 tona, a stepen sa bojevom glavom koji stiže na cilj teži 10 tona. Ruske Strateške raketne trupe treba da dobiju ovu raketu posle 2020. godine i da njome zamene najtežu i najubojitiju stratešku raketu na svetu, R-20V „Vojvoda“, koja je teška 211 tona, a poslednji stepen sa bojevom glavom joj je težak 8,8 tona.

„Ona se neće razlikovati od svoje prethodnice samo po daleko manjoj težini nego i po dometu. Raketa ’Satana’ je imala domet 11.000 km, dok će domet ’Sarmata’ biti 17.000 km. Konstruktori kažu da će ona moći da leti preko Južnog pola odakle je niko ne očekuje i gde nema protivraketne zaštite“, rekao je za „Rusku reč“ vojni analitičar agencije TASS Viktor Litovkin.

Po njegovim rečima „Sarmat“ neće imati 10 bojevih glava, nego najmanje 15 samostalno navođenih višestrukih nuklearnih bojevih glava sa nezavisno usmerenim projektilima. One će biti racpoređene u vidu „grozda“, a svaka od njih će imati snagu od 150-300 kilotona i moći će da se odvaja od „grozda“ u trenutku koji je predviđen programom integrisanim u bojevu glavu.

Po rečima bivšeg komandanta Strateških raketnih snaga, penzionisanog general-pukovnika Viktora Jesina, „Sarmat“ će leteti prema cilju hipersoničnom brzinom (preko 5 mahova ili 6.120 km/čas), menjajući vertikalnu i horizontalnu trajektoriju kako je ne bi mogao presresti nijedan sistem protivraketne odbrane.

„NJu neće moći da presretnu ni sadašnji ni budući sistemi protivraketne odbrane protivnika. Ovoj raketi će biti svejedno ima li protivnik uopšte protivraketnu odbranu“, rekao je Jesin.

Prve nove rakete će dobiti divizije strateških raketnih trupa blizu Krasnojarska (4.150 km istočno od Moskve) i Orenburga (1.450 km istočno od Moskve).

Koliko će „Sarmata“ dobiti ruska armija?

Posle „Vojvode“ će ostati najmanje 154 ukopana silosa (isto toliko je uništeno u skladu sa sporazumom START 1). Nove rakete neće biti smeštene u sve te silose. NJihov broj treba da se uklapa u parametre sporazuma START 3, kojim je predviđeno da Rusija i SAD do 5. februara 2018. godine imaju po 700 postavljenih raketa i po 1.550 nuklarnih bojevih glava na njima.

„Na svakom ’Sarmatu’ treba da bude po 15 bojevih glava, a u ovom trenutku, prema dostupnim podacima, Rusija ima 521 postavljenu raketu i 1.735 bojevih glava na njima

(SAD imaju 741 postavljenu raketu i 1.481 bojevu glavu)“, rekao je Litovkin.

Svrha novih interkontinentalnih balističkih raketa

Po rečima analitičara, novo oružje će biti uključeno u borbeno dežurstvo do isteka važenja sporazuma Start 3 (2021. godina). Dotada će „Vojvodi“ isteći garancija proizvođača.

„Naporedo sa tim će od 2020. godine u SAD početi modernizacija nuklearne trijade (strateških bombardera, balističkih raketa i podmornica). Za te potrebe Vašington izdvaja preko bilion dolara. Tako će nova raketa služiti kao sredstvo za odvraćanje u uslovima sadašnje konfrontacije između dveju zemalja“, dodao je Jesin.

„Sarmat“ se testira od 2016. godine. Dosada je testiranje bilo fragmentarno, tj. proverena je samo kompatibilnost buduće rakete i ukopanog silosa, kao i algoritmi lansiranja. Po rečima eksperata, sada je industrija spremna za serijsku proizvodnju elemenata rakete, a to znači da se može preći na kompletno testiranje.

Pogledajte video:


(Izvor: Ruska reč)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …