Home / TEMA DANA / STRUČNJAK ZA BEZBEDNOST: IZA NAPADA U BEČU I PARIZU NE STOJI ID VEĆ JEDAN VEOMA MOĆAN ČOVEK- OVO MU JE CILJ..

STRUČNJAK ZA BEZBEDNOST: IZA NAPADA U BEČU I PARIZU NE STOJI ID VEĆ JEDAN VEOMA MOĆAN ČOVEK- OVO MU JE CILJ..

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević ocenio je da je inspirator najnovijih terorističkih napada u Beču, kao i u Parizu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, te da Evropa nije posvetila dovoljnu pažnju bezbednosnoj proveri povratnika sa sirijskog ratišta.

„Najlakše bi bilo da sve te napade pripišemo karikaturama jednog satiričnog magazina ili da kažemo da je u pitanju svađa koja se dešava na relaciji Istanbul-Beč-Pariz. Međutim, stvar je mnogo ozbiljnija.

Erdogan je osoba koja je inspirisala mlade muslimane da prave terorističke akcije i da zavode red u tuđoj kući”, rekao je Galijašević za novinsku agenciju Srna.

Prema njegovim rečima, Erdogan je problem EU i onih koji žele u EU.

“NJegove veze sa `Muslimanskim bratstvom`, orijentacija ka ratu, njegovo ratovanje na Bliskom istoku, u Libiji, Siriji, Iraku, ratovanje na Kavkazu u Nagorno Karabahu, gdje šalje radikalne islamiste, slanje takozvanih migrantskih talasa ka Evropi je u stvari slanje njegovih vojnika ovamo”, upozorio je Galijašević.

On je konstatovao da je problem Evrope što je svoju odbranu orijentisala na NATO, a bezbednost pokušala integrisati u okviru zajedničkih projekata EU.

„Time je oslabila nacionalne bezbjednosne agencije, a nije stvorila efikasan zajednički sistem odbrane i bezbjednosti”, dodao je Galijašević.

Iza navedenih napada, istakao je on, jasno stoje radikalni islam i matrica terorizma, ali ovaj put ne u vidu neke organizacije poput Al Kaide, Isila ili slične organizacije, već političara sa velikim resursima, vezama u “Muslimanskom bratstvu” i vezama u svijetu terorizma.

Galijašević je podsetio na Erdoganov zahtev da islamofobija bude izravnata sa antisemitizmom, te njegovo opravdavanje ubistava nevinih ljudi po ulicama Pariza uvredljivim karikaturama “Šarli Ebdoa”.

„Dakle, to su besmislice. Islam se tako ne sveti. Onda bi Francuzi i Austrijanci trebali na ulicama da ubijaju nasumično muslimane zbog ovih događaja i da kažu – to vam je za to”, istakao je Galijašević.

Navodeći da će se pre ili kasnije svi u Evropi morati suočiti sa tim da Erdogan donosi opštu nestabilnost, gotovo ratno stanje u kontinuitetu, Galijašević je ocenio da turski predsednik to radi jer mu je zemlja u krizi, valuta na najnižem nivou, a pali su i bruto društveni dohodak, industrijska proizvodnja i spoljnotrgovinska razmena.

„On krizu rješava izazivanjem sukoba u cijeloj Evropi, Aziji i Africi”, zaključio je Galijašević i dodao da je sada Evropa došla na red.

Kao poseban problem Galijašević vidi to što je Evropa potcenila lošu imigracionu politiku i što su slabe bezbednosne procedure prema povratnicima sa sirijskog ratišta.

„Takvi ratnici su nekontrolisano ulazili pod imenom migranti, nazvali smo to migrantskim talasom, a u stvari je riječ bilo o džihadistima Isila i Al Kaide”, zaključio je Galijašević.

(Srna)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …